Официално: Путин обяви за руски Херсонска и Запорожка област

Указите бяха подписани рано сутринта, Зеленски свика спешно Съвета за сигурност

Новини
06:08 - 30 Септември 2022
5487
Официално: Путин обяви за руски Херсонска и Запорожка област

Руският президент Владимир Путин е подписал указите за признаване на независимостта на украинските Запорожка и Херсонска области, съобщи ТАСС рано тази сутрин.

Указите влизат в сила веднага и в тях се отбелязва, че „президентът Путин е взел решението в съответствие с принципите и нормите на международното право и като е отчел волеизявлението на хората на допитванията“, се казва в съобщението на ТАСС.

Двата указа идват след като Русия обяви, че на организирани от нея референдуми, които всички останали държави не признават, жителите на двете области са поискали присъединяване към Русия.

Малко по-късно се очаква Путин да подпише договорите за присъединяване към Русия на части от четирите украински области, където Москва проведе референдуми.

С грандиозен рок концерт на Червения площад в Москва тази вечер ще бъде отпразнувано разширяването на Русия с 4 нови украински области, съобщава официозът "Комсомолская правда". Обявено е, че Владимир Путин лично да присъства на събитието, както направи през 2014 г., след като Москва обяви, че е анексирала украинския полуостров Крим.

Очаква се Путин да се появи на рок концерта в Москва тази вечер, където руснаците ще празнуват заграбването на 4 украински територии 

Дни преди концерта достъпът до площада бе ограничен, издигнаха и сцена с гигантски видеоекрани и билбордове, които гласят “Донецк, Луганск, Запорожие, Херсон - Русия!”

Украинският президент Володимир Зеленски пък свиква спешно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана. Самият Зеленски не разкри подробности за темите и решенията. Във вечерното си видеообръщение тоя заяви , че „ще има решения“.