ОФИЦИАЛНО: Ракетата в натовска Полша е руска. Ами сега?

През ноември 2022 г. украинска ракета падна в полското село Пшеводов и уби двама души

ЕС
18:10 - 29 Декември 2023
8471
ОФИЦИАЛНО: Ракетата в натовска Полша е руска. Ами сега?

Руска се оказа ракетата, нахлула в полското въздушно пространство. Това съобщиха от военното министерство на страната. 
 
“Руска ракета е преминала през полското въздушно пространство, като е навлязла от украинска страна и след това се е върнала обратно към Украйна”, заяви генерал Вислав Кукула, началник на Генералния щаб.

Припомняме, че по-рано днес полската армия съобщи, че е засякла “неидентифициран обект”, който се е движел на запад, твърди радио RMF24. Очевидци съобщиха, че са чули силно свистене. Появиха се още твърдения, че ракетата е паднала в село Вожучин-Кукроня (област Томашив).

Заради случилото се Анджей Дуда свика спешно заседание на Бюрото за национална сигурност, съобщиха полски медии. На нея присъстваха военният министър и началникът на Генералния щаб. 

Високопоставен полски генерал посочи, че ракетата е изминала около 24 мили (40 км) в полското въздушно пространство и е прекарала там три минути.

Това не е първият подобен случай. През ноември 2022 г. украинска ракета падна в полското село Пшеводов и уби двама души. Инцидентът се случи в момент на масирани руски атаки по украински градове и притесни съюзниците в НАТО (чийто член е и самата Полша), че войната на Русия в Украйна може да ескалира. 

Причината за опасенията е страшният чл. 5 от договора на НАТО, според който въоръжено нападение над една или повече членки на Алианса означава нападение върху всички и в случай на такова те имат право да се защитават. Полските власти все още не са коментирали.