ОФИЦИАЛНО СТАНА 1917-а: Путин ще национализира "Макдоналдс" и "Пепси"

Русия
18:00 - 09 Март 2022
7223
ОФИЦИАЛНО СТАНА 1917-а: Путин ще национализира "Макдоналдс" и "Пепси"

Правителството на Русия спешно подготви законопроект, с който се прави първа крачка към национализиране бизнеса на чуждестранни компании, замразили или прекратили бизнеса си в страната заради последиците от инвазията в Украйна. Той е одобрен от правителствена комисия по законодателната дейност като част от втори пакет мерки за подкрепа на икономиката, съобщи Александър Жуков, първи зам-председател на Държавната Дума.

Както вече ви съобщихме, първи председателят на ЦК на партията на комунистите на Русия Максим Сурайкин предложи да се национализират чуждите вериги и да се поставят на тяхно място държавни ресторанти, предлагащи изключителни руски ястия.

С Жуков обаче нещата стават сериозни - той представлява управляващата партия "Единна Русия" в оперативния щаб на правителството. Не бе съобщено кога ще бъде внесен проектът в парламента, но в извънредната ситуация това може да стане веднага и той да бъде одобрен за броени часове от двете камари.

McDonald's Made A Big Announcement About Its Russian Locations

В понеделник Андрей Турчак, секретар на Генералния съвет на партията на президента Владимир Путин и първи зам.-председател на горната камара на парламента (Съвета на Федерацията) директно предложи национализация. Според него действията на западните компании били чиста проба умишлен банкрут, за който е взето решение под политически натиск за участие в "санкционна война срещу Русия". Той говори още за "удар с нож в гърба", "ще защитим нашите" и "ще отговорим с военновременни закони".