ОФИЦИАЛНО: Украинската църква се отцепи от руската

Топ
22:02 - 27 Май 2022
2343
ОФИЦИАЛНО: Украинската църква се отцепи от руската

Украинската църква се отцепи официално от руската след като днес Съборът на УПЦ в Киев взе решение за пълна автономия и независимост.

„Съборът прие съответните допълнения и изменения в Хартата за управление на Украинската православна църква, свидетелстващи за пълната независимост и автономност на Украинската православна църква“, се казва в документа, разпространен от украинската православна църква.

Един от изброените поводи е несъгласието с позицията на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил относно спецоперацията в Украйна.

УПЦ отправя своя апел към управляващите в Киев и Москва: „Съборът се обръща към властите на Украйна и властите на Руската федерация с молба за "продължаване на преговорния процес и търсенето на силни и разумни думи, с които да се спре кръвопролитието“, се казва в документа.

Украинската православна църква приканва схизматичната православна църква на Украйна да възобнови диалога.

"Съборът възприема съществуването на схизма като дълбока, болезнена рана в църковното тяло. Но дори при такива кризисни обстоятелства Съборът не губи надежда за възобновяване на диалога", се казва в позицията на църквата в Киев.

През 2018 г. Светият синод на Константинополската патриаршия отмени решението за подчинение на Кивската митрополия към Московската патриаршия. Така Украинската православна църква на Киевската патриаршия и Украинската автокефална православна църква престанаха да бъдат неканонични.

На 5 януари 2019 г. вселенският патриарх Вартоломей подписа във Фенер томос за автокефалия на Православната църква на Украйна. Киевският митрополит Епифаний получи свидетелството на следващия ден.

Всичко това доведе до задълбочаване на църковния конфликт между Московската и Константинополската патриаршии.