Официално: Забраняват на неваксинирани да участват на Аустрелиън Оупън

Спорт
13:21 - 20 Октомври 2021
2667
Официално: Забраняват на неваксинирани да участват на Аустрелиън Оупън

Всички тенисисти, които искат да получат виза за участие на Откритото първенство на Австралия в началото на следващата година, трябва да са напълно ваксинирани. Това обяви в сряда австралийският министър на имиграцията Алекс Хаук.

Новак Джокович, който е актуалният шампион от Откритото първенство на Австралия, отказва до момента да разкрие дали е ваксиниран, и заяви, че не е сигурен, че ще защитава титлата си в Мелбърн.

"Всички спортисти имат нужда от две дози ваксина, ако искат да посетят Австралия. Това важи не само за тенисистите, но и за всеки чужденец, който иска да дойде", каза Хаук пред австралийско радио.

"Нямам специално съобщение за Новак. Обръщам се към всички, които искат да дойдат в Австралия. Трябва да са напълно ваксинирани", добави министърът.

Според скорошните медийни информация повече от 65 процента от мъжете в професионалния тенис и по-малко от 60 от жените са напълно ваксинирани.

Руският шампион от Откритото първенство на САЩ Даниил Медведев и световният номер 4 Александър Зверев наскоро изразиха скептицизъм относно ваксините.

Гъркът Стефанос Циципас първо бе заявил, че ще се ваксинира само ако ваксините станат задължителни, но след това промени мнението си и каза, че ще го направи преди края на годината.

Здравният министър на Австралия Грег Хънт пък каза, че правилата са, за да предпазят австралийците.

"Правилата се отнасят за всички, без никакъв страх или фаворизиране. Няма значение дали сте номер 1 в света или някой друг", каза той на пресконференция.