Огънят погълна 7 вили в Старозагорско

В гасенето на пожара участват 12 екипа на пожарната

Крими
19:09 - 09 Август 2022
2050
Огънят погълна 7 вили в Старозагорско

12 екипа на пожарната от Стара Загора и Чирпан, военни, горски работници и над 20 доброволци продължават борбата си с пожар, възникнал днес около 13 часа в района на старозагорското село Пъстрово. Работата им се затруднява от силния вятър и високите температури - над 30 градуса по Целзий.

Добрата новина е, че няма пострадали хора, една жена е била евакуирана от дома си. Лошата - досега изгоряха 7 необитаеми към момента къщи в селото, ползвани основно като вили през почивните дни. Местните не крият притесненията си, че могат да останат без домове, съобщава 24 часа.

Смята се, че огънят е тръгнал от двора на една от необитаемите и изоставени къщи в югозападния край на Пъстрово, където имало много бурени и сухи треви. След това се е прехвърлил и към близката гора. Там той все още не е загасен, но поне опасността за селото на този етап се смята за преминала. Възможно е да бъде извикана на помощ тежка техника от мини "Марица изток", която да прокара просеки в гората и така да прегради пътя на огъня. Община Стара Загора изпрати на място водоноска с голям капацитет.

"В Пъстрово са секретарят на общинската администрация Делян Иванов и ресорният зам.-кмет Йордан Николов. Те ще координират действията на терен. Надяваме се, че усилията на огнеборците и доброволците ще успеят, за да бъде стихията овладяна възможно най-скоро“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров. той увери, че местната власт ще направи всичко необходимо за запазването на здравето и живота на хората. Има готовност за временно настаняване на хора при необходимост.

В гасенето на пожара в Пъстрово участват 12 екипа на пожарната от Стара Загора и Чирпан, военни, горски работници и доброволци. Снимка: Ваньо Стоилов

Името на село Пъстрово нашумя в медиите преди около 20 години, тъй като то е в района на военния полигон "Зчейово", на който тогава бяха унищожени част от съветските ракети у нас.