Огънят при Лесово пое към турската граница

Общество
21:51 - 08 Август 2020
954
Огънят при Лесово пое към турската граница

Продължава гасенето на пожара до елховското село Лесово, където огънят обхвана около 8000 декара нискостеблена растителност, предаде БНР.

В района обаче духа силен вятър към турската граница, който разпалва огъня и възпрепятства погасяването му, като усилията на огнеборците са насочени главно да го спрат преди браздата с Турция.

Няма опасност за близките населени места. Работата на граничния пункт на българо-турската граница протича нормално.

В локализирането на пожара са включени десетки огнеборци, военни, горски служители, граничари и доброволци, но силният вятър и пресеченият терен затрудняват гасенето.

„Горят храсти и сухи треви, и гора, далеч от населените места, в посока река Тунджа, коментира областният управител Димитър Иванов.

Една от версиите за избухването на пожара е незагасена цигара. "Призоваваме хората да не си изхвърлят цигарите, когато пушат нека си ги гасят", каза още Иванов.

Обстановката в област Хасково остава изключително усложнена, днес са възникнали нови 20 пожара, съобщиха от Областната администрация.

За овладяване на пламъците в региона е изпратена допълнителна помощ от 9 екипа от пожарните служби от други области на страната.