Огнеборци бият аларма пред Lupa.bg: Без дъжд пожарът ще погълне Рилския манастир

Военни пилоти избягват да гасят пламъци във високопланински местности   

Ексклузивно
23:30 - 27 Май 2022
5984
Огнеборци бият аларма пред Lupa.bg: Без дъжд пожарът ще погълне Рилския манастир

Трети ден продължава борбата с огнената стихия в Рила. Горски служители с тежка техника минават през преспи и проправят път, за да стигнат по-близо до пожара. Ако не завали, пламъците може да не бъдат потушени и ще стигнат до Рилския манастир, за това алармират пред Lupa.bg пожарникари.

В труднодостъпни райони като местността "Роговица", където мълния подпали горската растителност, трябва да се използват хеликоптери. Такива все още не са закупени за нуждите на Пожарната. Очаква се това да бъде направено скоро. Кой обаче ще обучава огнеборците да гасят пожари от високо?, питат служителите в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението.

По думите им обучението отнема между 5 до 7 години. Не може да се разчита на хеликоптерите на армията, тъй като военните могат да гасят само в равнинни и леснодостъпни местности. „В МВР има хеликоптери, които се ползват от Гранична полиция за наблюдение на границата, но ръководството среща трудности с обучението и окомплектоването на екипи за тях. Те извършват много по-елементарни действия от гасенето на пожар“, коментират пред Lupa.bg експерти по сигурността.

Всички военни помнят как загинаха подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов, младши лейтенант Бойко Панайотов и полковник Кирил Чамишки  в местността "Бетоловото" край Разлог през 2003 г. Тогава при гасенето на големия горски пожар техния хеликоптер "Ми-17" се разби над мястото на огнената стихия.

С идването на лятото горските пожари стават ежедневие. Миналата година в пламъците загинаха двама горски служители край санданското село Петрово. Техен колега пострада, но бе спасен. Той бе транспортиран в "Пирогов" с обгаряния по гърба.