Огнеборец пред Lupa.bg: Горските пожари лумват най-често от фас или след пикник

Общество
13:39 - 11 Август 2020
1449
Огнеборец пред Lupa.bg: Горските пожари лумват най-често от фас или след пикник

Човешката небрежност е най-честата причина за горските пожари. Някой пушил цигара, друг бил на пикник и си запалил огън, който не е бил добре загасен... Произшествия стават и при технически аварии. Един от пожарите в хасковска област тръгна от далекопровод, който даде на късо и възпламени сухата растителност.  Тези причини за възникване на пожари посочи пред Lupa.bg инж. Венцислав Станков, президент на синдикат „Огнеборец”.

„Земеделските производители също са предизвиквали пожари. Това е ставало по време на почистване на пасищата между 12 е 17 часа, когато нагрятата метална техника влиза в съприкосновение с камъни и се образуват искри”, обясни синдикалистът.

По думите му глобите за предизвикване на пожари са големи. Проблемът обаче е, че трудно се доказва вината на подпалвача.

Попитан как огнеборците успяват да потушат пламъците, след като тази година са с близо 700 повече отпреди, Венцислав Станков отговори: „При произшествията с големи мащаби, каквито наблюдаваме в Хасковско, помагат областната управа, кметовете на общини, армията, горските стопанства. Само на територията на хасковска област горяха около 15 пожара”. Той призова при палежи да се подават навреме сигнали, за да се предотврати разрастването на огъня.