Огнеборец №1: Пожарът над село Сенокос продължава да вилнее

Сложна остава ситуацията в българските планини, обясни Александър Джартов

Общество
15:57 - 02 Август 2024
745
Огнеборец №1: Пожарът над село Сенокос продължава да вилнее

Сложна остава ситуацията с пожарите, които горят в българските планини - в Пирин, в Малешевската планина на границата със Северна Македония, както и в Славянка на границата с Гърция. 

Гасенето се затруднява от вятъра, но засега опасност за населените места няма, съобщи за общественото радио директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов:

"Към настоящия момент, не можем да бъдем спокойни. Пожарът, който е над село Сенокос, продължава да се развива. Проблемът е, че има вятър. По отношение на границата с Гърция,  към настоящия момент поне сме успели да го ограничим - от запад и от изток да не се развива. На територията на община Струмяни, по-специално село Цапарево, за съжаление, също духа вятър и го разпалва. Независимо от това се опитваме да го гасим, където е възможно да има достъп. Очакваме и самолет, който да ни помогне малко в тези усилия. Няма пожари, които да предпоставят опасност за населени места. Същевременно, при тази динамика на вятъра, няма как да се гарантира на 100%".

Заради пожара над село Сенокос в Община Симитли, където на 1 август се наложи хората да бъдат евакуирани, е обявено бедствено положение.