Огнен ад: 4000 декара горят в Пъстрина

Пожарът е във високата част на планината и е далеч от населените места

Новини
10:58 - 27 Юли 2024
2034
Огнен ад: 4000 декара горят в Пъстрина

Пожар на площ около 4000 декара по склоновете и билото на планината Пъстрина край Монтана гори от следобедните часове вчера, съобщи за БТА директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в града Венцислав Райков.

Пожарът е в землищата на селата Стубел в община Монтана и Охрид в община Бойчиновци, но е във високата част на планината и е далеч от населените места. Горят само сухи треви и храсти, няма засегната гора, няма пострадали хора, уточни Райков. Вчера и през нощта огънят е гасен от четири екипа на пожарната от Монтана, днес борбата с него продължават три екипа. Гасенето се усложнява от появата на силен вятър в някои моменти, който разпалва огъня. Райков заяви, че тази сутрин вятърът е утихнал и ако не се засили, то той очаква до обяд пожара да бъде потушен.

Кметицата на Стубел Емилия Йорданова заяви, че тя лично е подала сигнала за пожара вчера, след като пастир от селото й се е обадил за идващ от билото на планината огън. Йорданова благодари на пожарната за бързата намеса, с която пожарът е локализиран и е спряно настъплението му към селото. Снощи той се е виждал в далечината от последните къщи в Стубел, но до 22:00 часа е бил потушен. В момента гори само билото на Пъстрина, което е на около 650 метра височина и е далеч от Стубел и други населени места, обяви кметът на селото.