Огнен ад в Гърция! Пожари “като мълния” изпепелиха коли и къщи край Атина

Премиерът Мицотакис прекъсна отпуска си заради критичната ситуация

ЕС
21:40 - 12 Август 2024
4146
Огнен ад в Гърция! Пожари “като мълния” изпепелиха коли и къщи край Атина

Огнен ад обхвана покрайнините на Атина, като няколко болници, както и редица градове и села бяха евакуирани.

В понеделник пламъците в южната ни съседка бързо се разпространиха заради силния вятър и изпепелиха по пътя си къщи, дървета и коли. Гръцките противопожарни служби посочват, че въпреки “свръхчовешките” усилия през цялата нощ горският пожар, който достига до 25 м височина, е плъзнал “като мълния”, тъй като ветровете постоянно променят посоката си. От събота насам общо 40 пожара избухнаха на гръцка територия - повечето бяха овладени, но огнеборците се опитват да потушат още седем. Министърът на гражданската защита Василис Кикилиас обяви, че в гасенето участват поне 685 пожарникари, 27 горски екипа, 183 автомобила, както и 16 противопожарни самолета и 17 хеликоптера. Кикилиас предупреди, че се очаква ветровете да останат много силни през следващите дни. Той обаче беше категоричен, че “ще продължим с всички сили, докато последното огнище не бъде потушено”.

Сред най-засегнатите градове е Варнавас, който се намира на североизток от Атина.

“Всички гори са унищожени. Не знаем какво следва, кога и дали пожарът ще свърши”, казва местен жител пред Би Би Си.

Той уточнява, че фронтът на пламъците е голям - над 25 км. “Цялата територия, която гори тук, беше маслинови дървета, селскостопанска площ” - разказва друг жител на града и с тъга допълва:

"Всички тук имат маслинови горички или лози и те са изгорени, всичко е унищожено. Целият ни град е обхванат от пламъци”, заяви Стергиос Циркас, кмет на историческия град Маратон, който също е силно засегнат.

Редица домове бяха изпепелени, като всички 7000 жители на Маратон бяха преместени на безопасно място. Поне две болници в града също бяха евакуирани.

“Изправени сме пред библейска катастрофа”, коментира още Циркас.

Гражданската защита на страната обяви извънредна ситуация за Пентели, Мелисия, Политея, Екали, Драфи, Диони и Неа Еретрия.

Заради критичната ситуация гръцкият премиер Кириакос Мицотакис прекъсна лятната си почивка на Крит, за да се върне в Атина.

“Огънят е неконтролируем и изключително агресивен. Постоянно променя посоката си и това създава проблеми както за сухопътните сили, така и за въздушните”, обясни Николаос Лавранос, шеф на Федерацията на служителите в противопожарните служби.

Гърция е особено уязвима за пожари, след като преживя най-топлата си зима досега, както и дълги периоди без валежи. Поне до четвъртък има повишена тревога, а температурите се очаква да достигнат 40°С.