Огнище на коронавирус в Търговище: 29 души заразени в хоспис

Свижданията в дома са забранени

Актуални новини
08:02 - 30 Септември 2020
2908
Огнище на коронавирус в Търговище: 29 души заразени в хоспис

Общо 29 души са диагностицирани с коронавирус, след като огнище на COVID-19 беше установено в хоспис в Търговище преди дни.

Останалите възрастни хора са под карантина. Те са консултирани с инфекционист, който е назначил профилактична терапия, въпреки че не проявяват характерните за заразата симптоми, предава БНТ.

Достъпът и свижданията до дома за възрастни хора са забранени, взети са всички мерки за безопасност, като персоналът е със защитни облекла и шлемове, съобщи Митко Стайков, областен управител на Търговище. По думите му, ситуацията с разпространението на заразата се усложнява заради ръста на заболели през последните дни.

Общо 38 са домуващите в хосписа, персоналът е 17 души. Наложена е карантина, издадено е предписание за прилагане на противоепидемични мерки, съобщи представител на РЗИ-Търговище.

В болницата в Търговище има преобразувани легла, които могат да поемат болни от COVID-19. Ангажимент има и общинската болница в Омуртаг, която е сключила договор с РЗОК.

Двама ученика от област Търговище са с коронавирус. Те вече са преминали към дистанционна форма на обучение. В добро общо здравословно състояние са, нямат оплаквания.