Огнище на маймунска шарка във Великобритания

Най-много от новите диагнози са сред гей общността

Новини
13:32 - 02 Юни 2022
2445
Огнище на маймунска шарка във Великобритания

Маймунската шарка, изглежда, се разпространява от човек на човек в Англия, съобщи Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA).

Обикновено лекото вирусно заболяване, което е ендемично в Западна и Централна Африка, се разпространява чрез близък контакт. До началото на май случаите рядко се появяваха извън Африка и обикновено бяха свързани с пътуване дотам.

„Настоящото огнище е първият път, когато вирусът се предава от човек на човек в Англия, където не са установени връзки за пътуване до ендемична страна“, съобщава агенцията, цитирана от Ройтерс.

Според UKHSA по-голямата част от случаите в Обединеното кралство - 132 - са в Лондон. За 111 случая се смята, че са при хомосексуални и бисексуални мъже. Само два случая са установени при жени.

Едва 18% от случаите (34) са свързани с пътувания до различни страни в Европа в рамките на 21 дни от появата на симптомите. Към 31 май общият брой на потвърдените случаи на маймунска шарка в Обединеното кралство е 190.

„Разследванията продължават, но в момента не е идентифициран нито един фактор или експозиция, която да свързва случаите“, предупреждават от агенцията.

Досега UKHSA идентифицира връзки с гей барове, сауни и използването на приложения за запознанства във Великобритания и в чужбина.

„Както при всяка нова епидемия, рискът от стигма и несигурност е голям“, каза Кевин Фентън, регионален директор на общественото здраве в Лондон, посочвайки, че най-много от новите диагнози са сред гей общността.

Маймунската шарка обикновено причинява грипоподобни симптоми и пълни с гной кожни лезии, които най-често отзвучават сами в рамките на 2-4 седмици. Смъртността при заболяването е 1%, но досега в Европа не са регистрирани смъртни случаи.

Здравните власти на Обединеното кралство предлагат ваксината на Bavarian Nordic, Imvanex, на хора, които са имали контакт с потвърдени или предполагаеми случаи.

Общият брой на заболелите в ЕС надхвърли 300, като най-много инфекции са установени в Испания и в Португалия. В 14 от 27-те държави от ЕС са докладвани заболели. България не е сред тях.