Огнището във Варна лумнало от детско парти

2 бременни жени са били инфектирани, носител на бацила се оказа столичанин

Общество
11:56 - 24 Юни 2020
2570
Огнището във Варна лумнало от детско парти

Детски рожден ден на 13 юни във варненско заведение е огнището на заразата за новите рекордни на брой случаи на коронавирус, обявени за денонощие във Варна, съобщи местната здравна инспекция. Сред инфектираните има и медицински работник, вземал пробите от лицата с коронавирус.

Първоначално бяха обявени 12 нови случая на положителни за COVID-19 във Варна, но се оказа, че има грешка и случаите са 11, като статистиката предстои да бъде коригирана.

2 бременни жени също са заразени от присъствието си на партито в кв. "Чайка". 

Според РЗИ коронавирусът "влязъл" от столичанин без симптоматика, който отишъл на гости при близки с детето си. Впоследствие мъжът е установен с коронавирус и бе обявен в официалната статистика на РЗИ-Варна от преди няколко дни.

Таткото пристигнал за рождения ден, а след това се е прибрал в столицата, където е бил карантиниран.

Сред новите 11 случая има и две деца. Установено е, че те не са посещавали детска градина или ясла и не са имали контакт с други деца извън кръга на рождения ден. 

Под карантина са общо 20 души, сред тях и персоналът на заведението, като се очакват и техните проби. Собственикът на ресторанта е извършил пълна дезинфекция, а всички установени с коронавирус и контактните им лица са у дома под наблюдение. От тестваните контактни лица има и такива с отрицателни проби. 

"На 24 юни са регистрирани 11 нови случаи на лица от област Варна, с положителна проба за COVID-19. Вписаните случаи, за Варненска област, в единния информационен портал COVID-19 са 12, като при единия случай е допусната техническа грешка, т.е. 12-ият случай е на мъж, който е с доказана отрицателна проба за COVID-19", уточни РЗИ-Ванра. 

От новите положителни случаи, 5 лица са участници в организираното детско парти в заведение в гр.Варна, 4 лица са контактни на участвалите в груповото празнично мероприятие. Останалите 2 нови случая, положителни за COVID-19, нямат връзка с проведеното парти.

От всичките регистрирани за деня случаи, 2 лица са на лечение в Инфекциозна клиника УМБАЛ "Света Марина“ гр. Варна, останалите са на домашно лечение.

Продължава епидемиологичното проучване от служителите от Регионалната здравна инспекция за установяване на нови контактни лица.