Огнян Донев не е платил 62 млн. лв. данъци

Фармацевтичният бос e вложил милионите в дружеството "Телсо", твърдят експерти в съда

Общество
12:06 - 03 Декември 2020
2299
Огнян Донев не е платил 62 млн. лв. данъци

Фармацевтичният бос Огнян Донев не е платил над 62 млн. лв. данъци, заявиха пред Софийския апелативен съд експерти, съобщиха от САС. Днес се проведе поредното съдебно заседание по делото срещу изпълнителния директор на "Софарма" Огнян Донев и неговия съдружник Борис Борисов за укриването на данъчни задължения – първият в размер на близо 63 млн. лв., а вторият за 7,5 млн. лв.

Тричленнният състав на САС - Снежана Душкова – председател, и членове Карамфила Тодорова и Иван Стойчев, изслуша съдебно-икономическа експертиза, свързана с декларираните от подсъдимите доходи по техни декларации от 2007 г. и съответно размера на данъците, които е трябвало да внесат в хазната. Експертите потвърждават заключението си, дадено и пред първоинстанционния съд – изчислили са, че става въпрос за дължими данъци в размер на над 62 млн. за подсъдимия Донев и над 7 млн. за подсъдимия Борисов.

От делото отсъстваше адвокат Даниела Доковска по медицински причини, поради което следващото заседание на съда бе отложено за февруари 2021 г.

През февруари 2019 г. съдия Даниела Борисова от СГС оправда напълно Донев и Борисов.

Донев е обвинен, че е продал при седем блокови сделки голямо количество акции на "Софарма" на свързани с него дружества ("Телсо" АД "Телекомплект" АД, "София" АД, и "Софстрой" АД) извън регулирания пазар на цена от един лев за акция, вместо на пазарните цени, които са били около девет пъти по-високи. Според държавните обвинители, сделките са сключени през пролетта на 2006 г., но година по-късно Донев не ги е декларирал. Според прокуратурата, Донев е трябвало да декларира над 400 млн. лв., на които да плати близо 63 млн. лв. данък, но не го е направил. Тезата на Донев и защитниците му е, че той не е дължал този данък.

Обвинението срещу Борисов е за укриване на други 7,5 млн. лв. данъчни задължения, формирани от сделки отново с акции на "Софарма", довели до увеличение на финансовия резултат на дружеството "Телсо" в общ размер на почти 75 млн. лв.

Прокуратурата твърди, че според българското законодателство блоковите сделки подлежат на облагане, когато са сключени извън фондовата борса и ако са между свързани лица.

Според защитата пък, по делото има становище на НАП, което казва, че по сделките не се дължи данък, защото са блокови, а не борсови.