Огнян Исаев: Над 200 хиляди български граждани не могат да си извадят лична карта

Той посочи, че на последните избори се е наблюдавало по-масово участие на ромски кандидати, особено в малките населени места

Общество
11:10 - 31 Октомври 2023
2839
Огнян Исаев: Над 200 хиляди български граждани не могат да си извадят лична карта

Над 200 хиляди български граждани не могат да си извадят лична карта, защото се изисква регистрация по постоянен адрес. За това алармира Огнян Исаев, журналист и ромски активист.

"Много от ромските квартали са извън регулация. А това лишава живеещите в тях от всякакви граждански права. Но на последните избори видяхме финасовият министър изправен пред същото предизвикателство".

Той предупреди, че страната ни може да бъде санкционирана от европейските институции за нарушаване на гражданските права.

Исаев отчете, че на последните избори се е наблюдавало по-масово участие на ромски кандидати, особено в малките населени места. 

"Това е обосновано развитие заради демографската картина в страната. В много малки населени места е останало да живее предимно ромско население".

Далеч съм от мисълта, че големите български партии са узрели за момента, в които ще осъзнаят, че тази част от обществото трябва да бъде овластена и политически, обясни обаче той пред БНР.

"Все още се гледа като на гласоподователи или като на хора, които биха могли да донесат гласове-на техните роднини, приятели и с авторита, който имат в общността". 

"Ако се разгледат общините, където ромите са мнозинство, общинските кметове не са от такъв произход. С турската общност нещата стоят по-различно. В изпълнителната власт също няма представители на ромската общност", посочи Огнян Исаев.

Голяма част от хората, в които беше инвестирано, напуснаха България. Но сега  се появява ново поколение ромски активисти, които започват да проявяват интерес към участие в политиката, обясни той.

"Когато говорим за купуване на гласове, виждаме полицейски акции в кварталите, които са с минимален ефект. При скандала с машините имаше  опорочаване на целия вот.  Близо 20% са невалидни бюлетини. Ще има ли същите мерки спрямо тези хора, които опорочиха вота?", запита той в предаването "Преди всички".

Цялото интервю на Веселина Миланова с Огнян Исаев може да чуете в звуковия файл.