Ограничения в Словения заради ръста на заразени с ковид

Актуални новини
16:40 - 24 Юли 2021
2623
Ограничения в Словения заради ръста на заразени с ковид

Броят на новозаразените с коронавирус в Словения се увеличава с всеки ден и затова от понеделник влизат в сила нови правила при влизане в ресторанти и зали за хазарт, въвеждат се и ограничения за настаняването на туристи, предаде агенция Хина, цитирана от БТА.

За последните 24 часа бяха потвърдени 93 случая на зараза и един пациент почина. В сравнение със ситуацията отпреди седем дни, броят на новозаразените за последните 24 часа е увеличен с 52 процента и е най-големият за този месец след вторник, когато бяха регистрирани 110 нови случая.

Досега са ваксинирани 190 000 души, 37,4% от населението, което се оценява като недостатъчно за защита на населението преди евентуална нова вълна наесен заради по-опасния Делта вариант на коронавируса. Именно това налага въвеждане на ограничения.
От понеделник ще важи правилото, че ресторантите, залите за хазарт, настаняването на туристи и някои дейности на открито, където се събират повече хора, не могат да посещават лица, които не са ваксинирани срещу COVID-19, не са преболедували или са без негативен тест за последните 48 часа.

За изпълнението на решението ще отговарят организаторите и собствениците на обектите. По официални данни в Словения заразени в момента са 831 души. От началото на пандемията в страната също по официални данни са починали общо 4427 души, заразени с коронави