Ограничения за мюсюлманите при посещения в Мека и Медина

Общество
22:19 - 12 Юни 2021
907
Ограничения за мюсюлманите при посещения в Мека и Медина

Властите в Саудитска Арабия и тази година наложиха ограничения при посещенията на най-голямото мюсюлманско поклонение в света - това в светите места Мека и Медина. В него ще бъдат допуснати до 60 хиляди души.

Министърът на здравеопазването Тауфик ал Рабия уточни:

"Хората на възраст между 18 и 65 години, които пристигат за Хадж трябва да бъдат имунизирани поне с една доза ваксина, като от поставянето ѝ са изминали не по-малко от две седмици или да имат имунитет след възстановяване от заболяването. Мярката се налага, за да се гарантира безопасността на поклонниците".

Ще се признават само одобрените ваксини на "Пфайзър", "Астра Зенека", "Модерна" и "Джонсън и Джонсън". Няма да бъдат допускани поклонници от чужбина, посочи Ал Рабия:

"Въпреки наличието на ваксини, все още има неизвестни около вируса, а в някои страни броят на случаите с COVID-19 е висок. Предизвикателство са и различните щамове, но ние сме решени да не допуснем разпространението му. Затова въвеждаме и това ограничение за Хадж".

Преди пандемията, наложила спазването на социална дистанция по целия свят, общо около 2,5 милиона поклонници се стичаха за Хадж и за поклонението Умра, извършвано по всяко време на годината.