Огромен брой убити руски войници след украински удар в Курск

Топ
13:47 - 09 Август 2024
2674
Огромен брой убити руски войници след украински удар в Курск

Около 500 руски войници може да са избити при показна операция тип "въздушен удар" в Курска област. Такова изчисление прави беларуската опозиционна медия NEXTA.

Сметката е направена на база видеокадри, публикувани първо от украинския телеграм канал Deep State. На тях се вижда, че са поразени 14 военни камиона - някои от тях обаче изглеждат нетолкова повредени, докато други буквално са изпепелени.

"Смята се, че всеки от тези камиони може да превозва до 35 войници с пълна бойна екипировка. Руската армия може да е загубила до 490 войници за една нощ при удара - една от най-големите ѝ загуби от единичен удар", коментира NEXTA.

След този удар в прокремълския телеграм канал Mash се появи информация, че заснелият видеото е арестуван от ФСБ. Очаква се той да бъде обвинен в шпионаж - защото предал видеото на украински телеграм канал. Снимащият казал, че украинците му обещали пари и гражданство в страна-член на НАТО.

Междувременно, Службата за безопасност на Украйна (СБУ) публикува видео, което показва свалянето на руски военен хеликоптер с дрон в Курска област. Не е ясно какъв точно модел хеликоптер е бил цел - в Курска област по този начин вече беше свален Ка-52 "Алигатор".