Огромните дългове правят невъзможна покупката на Левски

Сделката за клуба умря

Спорт
13:00 - 03 Март 2023
8661
Огромните дългове правят невъзможна покупката на Левски

Последното десетилетие при петима различни собственици финансовата ситуация във футболния клуб "Левски" е все лоша: трябват пари, защото клубът трупа огромни задължения, които вече са над 30 млн. лева и са на практика непокриваеми от събираните приходи. Причините са много, но основната е, че "Левски" няма ясен бизнес модел, при който приходите поне да покриват разходите. А това е резултат и от подбора на собствениците - те са там за кратко, често озовали се акционери по политически причини в ерата ГЕРБ и избягали при първа възможност.

Този февруари "Левски" се размина с шестия си стопанин. Дълго чаканата сделка със сръбския бизнесмен Драган Шолак се провали. Нов спасител на хоризонта няма. А дори и благосклонната държава (заради стотиците хиляди фенове) чрез НАП реши да запорира сметките на дружеството заради дълг от 11 млн. Клубът обяви план за събиране на огромна сума пак от феновете, но операцията е малко вероятно да завърши с успех. Краткосрочната надежда е нов малък акционер да стане сегашният спонсор Palms Bet на Мило Борисов, но потвърждение за подобна инжекция няма.

Накратко, "Левски" е финансово под дъното, а с годишни приходи 10-15 млн. лв., трайно по-високи разходи и дългове за 33 млн. трудно ще се намери бизнес логика да влезе голям инвеститор, пише "Капитал".

"Не мога да приема обвинението на изпълнителния директор на ФК Левски, че не сме подходили достатъчно сериозно към сделката", заяви Драган Шолак - човекът зад Sport Republic.

Друго важно препятствие е, че има дългове към санкционирания по "Магнитски" (а отскоро и по аналогичния британски закон) бивш собственик Васил Божков.

Защо пропадна сделката?

През декември българските медии, включително и източници на "Капитал", съобщиха, че продажбата на "Левски" е на финалната права след дълги преговори със сръбския бизнесмен Драган Шолак и британската компания за спортни инвестиции Sports Republic, в която той е основен инвеститор. На 13 февруари обаче окончателно беше обявено с официално съобщение до медиите, че придобиване няма да има. Причините според бизнесмена са правни и финансови.

"За съжаление не успяхме да стигнем до сделка заради огромния дълг и лошата структура на дълга, част от който е под международни санкции. Опитахме се да намерим правилното решение от правна гледна точка, но установихме, че такова решение не може да се намери. Невъзможно е да се инвестира в клуба при такива условия", заяви пред "Капитал" Драган Шолак.

"Предполагам, че изпълнителният директор на ПФК "Левски" е направил това, което трябва, но ПФК "Левски" в настоящата ситуация не би бил инвестиционна цел за нито един сериозен международен инвеститор", допълва бизнесменът след оттеглянето от преговорите на Sport Republic, която притежава два футболни клуба в Турция и Великобритания.

Слуховете през последната година бяха, че в клуба директно може да влезе и United Group - собственикът на българския телеком "Виваком", в който Шолак е акционер с около 20%. Дори в средата на октомври United Group обяви в официална позиция, че компанията е направила финансов и правен анализ на ПФК "Левски". Нямаше подробности дали се проучваше финансиране на сделката или спонсорски договор.

В крайна сметка на финалната права сделката е трябвало да бъде с базираната в Лондон Sport Republic на Шолак.

В дъното на провала очевидно стои дългът от около 15 млн. лв. към две дружества на Васил Божков - "Нове холдинг" и "Национална лотария". Първо, той бе санкциониран по "Магнитски" (така всякакви плащания към него са невъзможни), а три дни преди анонса за отказа на Шолак и Великобритания също обяви, че санкционира Васил Божков по аналогична процедура.

Друга възможна причина може да е отдръпването на United Group от евентуалното финансиране на сделката. След бурната експанзия на групата тя има натрупан голям дълг и затова в края на януари кредитната агенция Moody's понижи перспективата за рейтинга на корпоративните облигации на Adria, регистрирано в Словения телеком дружество, което е майка на United Group.

"Още преди съм казал, че няма да търся пари от ПФК Левски. Не съм участвал в преговори с Sport Republic".

Дълговете към Божков

Според източници, близки до клуба, "Левски" дължи около 15 млн. лв. на фирми на Божков, от които 8 млн. лв. са по заем за строежа на новата трибуна, а 7 млн. са кредит към една от фирмите му.

Самият Божков, който е в Дубай, отрече да е преговарял за продажба на дълга си. "Още преди съм казвал, че няма да търся пари от ПФК "Левски". Не съм участвал в преговори със Sport Republic. Ако НАП е търсила нещо от "Левски" от името на запорираните дружества, то това не идва от мен. Тези, които най-много плачат в момента, трябваше да мислят повече навремето", обяви бившият собственик в разговор с "Капитал" и намекна, че държавата, а не той, си търси парите.

Тежестта към НАП

Малко след провала на сделката дойде обявяването от ръководството на клуба за "споразумение" с Националната агенция за приходите (НАП), според което от сметките на "Левски", които са запорирани, 30% от всички приходи ще отиват при данъчните. Според НАП обаче такова споразумение няма. Дълговете към приходната агенция са към 11 млн. лв.

Ситуацията с държавата

В последните 10 години са проверявани 31 дружества, собственици на общо 34 професионални футболни клуба (от I и II лига).

Дванайсет от 34-те клуба в Първа и Втора лига, сезон 2022-2023 г., имат непогасени публични задължения към 23.02.2023 г., като единият от тях е с текущ дълг в размер под 100 лв. - лихви за забава на плащането на задълженията му, възникнали в последния месец. Задълженията им са в общ размер на 16.4 млн. лв.

Издаденото през 2019 г. разрешение за разсрочване на публичните задължения на клуба не е в сила, тъй като не са изпълнени условията по същото, а именно - формирани са нови задължения и не са внесени изцяло дължимите вноски съгласно утвърдения погасителен план. Към момента ПФК "Левски" АД няма действащо разрешение за разсрочване/отсрочване на публичните му задължения, издадено по реда на глава 22 от ДОПК. Сметките на ПФК "Левски" АД са запорирани от НАП, като постъпващите суми се разпределят за погасяване на задълженията му.

Проведени са няколко срещи с ръководството на клуба, на които са обсъдени възможностите на дружеството да заплати дълга си. В случай че ПФК "Левски" депозира искане за издаване на разрешение за неотложни плащания, ще се разгледа възможността за издаването му с оглед част от наличните и постъпващи парични средства по запорираните му банкови сметки да се оставят на негово временно разпореждане за неотложни плащания във връзка с дейността му, вкл. и за погасяване в срок на нововъзникващите задължения към НАП.

Този дълг трудно ще се покрие въпреки щедрите инжекции от фенове - от билети, карти, дарения. За една година близо 9 млн. лв. приходи е получил от тях ПФК "Левски" за периода февруари 2022 до февруари 2023 г. според ежемесечен отчет на страницата на клуба във Facebook (където отборът има над 375 хил. последователи). Според данни от вътрешния отчет, с който "Капитал" разполага, общо постъпленията за първите девет месеца от 2022 г. надхвърлят 15 млн. лв., като за цялата година се очертава да достигнат 18 млн. лв. Накратко, събраното след максимална мобилизация на феновете едва покрива текущите разходи и трудно ще се генерират средства за НАП, а какво остава за други кредитори.

А годишният финансов отчет показва, че към 31 декември 2021 г. паричните средства в клуба са едва 114 хил. лв. - 98 хил. в разплащателна сметка и 16 хил. лева в каса, докато само разходите за заплати в клуба са над 6 млн. годишно, или около 500 хил. лв. месечно.

Друг огромен проблем е, че за последните 11 години собственият капитал на ПФК "Левски" е отрицателен - последно е минус 10 млн. лв., или реално дружеството е декапитализирано. Това е в нарушение на Търговския закон, който гласи, че всяко акционерно дружество трябва да прекрати съществуването си, когато чистата стойност на активите спадне под размера на капитала. Дотук всички органи си затварят очите, но пасивността не може да трае безкрайно.

Новият план за спасение

"Бошлаф работа" - с тези думи близък до ръководството на "Левски" описва решението на футболния клуб да гласува обявените преди седмица планове за увеличаване на капитала с емитиране на нови акции на стойност 15 млн. лв. срещу около 10% от капитала на дружеството. Сумата звучи абсурдна за събиране от фенове, а и стои въпросът защо да се налива в това затънало начинание.

Така клубът залага на нов, макар и по-скромен спасител - хазартната група компании около "Телематик интерактив България ", която е позната с бранда Palms Bet. През есента на 2020 г. компанията инжектира в рамките на няколко месеца около 898 хил. лева, като от 31 август 2021 г. насам е превела над 6.7 млн. лева на клуба. От компанията заявиха пред "Капитал", че "договорите между ПФК "Левски" и групата компании са сключени през 2021 г. за срок от 5 години и се изпълняват стриктно".

През лятото на 2022 г. Мило Борисов, който стои зад хазартната група "Телематик", заяви пред "Дарик", че компанията планира инвестиция около 20 млн. лв. в "Левски", като срещу нея сключва и договор за управление на клуба и се превръща в генерален спонсор на "Левски".

Ролята на хазарта

Хазартните компании са завзели българския спорт и го използват за рекламирането на бизнеса си. На практика в България няма друга индустрия (освен частично телекомите), която да счита за смислено спонсорството на футбола.

Справка в сайта Football Benchmark показва, че сред най-големите спонсорски сделки в Европа само една е свързана с бетинг компания. В останалите участие имат индустрии от всеки бранш - IT, финансови компании, спортни марки и ритейл. Като в топ 30 на спонсорствата в Европа, при над 120 търговски договора, само 6 са обвързани с хазарт. В същото време българският футбол, в това число и "Левски", явно не предлага добър продукт, който може да привлече други свежи капитали.

Според източници на "Капитал" генералният спонсор на клуба Palms Bet може да закупи част от акциите, с които се търсят 15 млн. лв. Но това също е несигурно събитие.

Какво следва?

От днешна дата проблемите в управлението на клуба се виждат сравнително ясно. Честа ротация на собственици, които вместо капиталови инжекции са финансирали клуба със заеми, инвестиция в трибуни на стадиона, за които няма средства, покупка на скъпи играчи или пък липса на развитие и продажби на звезди, слаби резултати в международни турнири и т.н. Но финансовият колапс сега е труден за решаване.

Ако бързо не бъде намерено финансиране, вариант е и процедура по фалит. За да бъде обявено в несъстоятелност едно задлъжняло дружество, е достатъчно само един от кредиторите да поиска парите си в срок по съдебен път. Засега никой не си търси парите от "Левски", но това може да се промени рязко, ако се окаже, че клубът няма да може да бъде оздравен. Фалитът обаче (справка с ЦСКА) носи свои тежести и риск от изключване от участие в шампионата.

Накъдето и да тръгне един от най-харесваните в страната футболни клубове, той няма да има дълъг живот, ако продължи схемата с посочен от властта нов краткосрочен собственик. Последното десетилетие безспорно го е доказало.