Охранител на болница е пострадалият пешеходец на Околовръстното в София

Общество
12:20 - 18 Юли 2022
1855
Охранител на болница е пострадалият пешеходец на Околовръстното в София

Пострадалият пешеходец в катастрофата от петък на Околовръстното в София е охранител в близката болница. В злополучния момент той бил излязъл, за да обясни на спрелите тираджии да не паркират там. От болницата пък обясниха пред БНТ, че участъкът е изключително опасен и те са подавали редица сигнали, но без резултат.

Инцидентът е станал малко преди 9:00 ч в петък пред медицинско заведение на околовръстния път на София. Тир паркирал и попречил на движението по улицата пред болницата. Внезапно луксозен джип, управляван от 33-годишен чужд водач, се опитал да заобиколи камиона, минавайки по тротоара. Тогава 65-годишният служител на болницата бил ударен от лекия автомобил.

Шофьорът на джипа е карал с висока скорост, губи управление над автомобила и в опит да избегне спрял камион, се качва на тротоара, в резултат на което чупи крака на пешеходеца.

По думите на шофьора спирачките му отказали и бил принуден да предприеме опасната маневра, за да избегне сблъсък със спрелия тир.

Към момента състоянието на пострадалия е стабилизирано. Автомобилът, който го удря не бил в изправност, но така или иначе проблемният участък пред болницата си остава.

"Повече от две години постоянно подаваме сигнали за ситуациите, които се създават. В петък се случи нещо, което се случва много често. Спират два тежкотоварни автомобила, което създава много сложна ситуация за движещите се автомобили и то, когато трафикът е най-силен, при което всички автомобили много трудно се справят с маневрите. Именно така един от водачите губи контрол и удря един от нашите служители", заяви директорът на болницата Андрей Марков.

По думите му на мястото многократно е имало катастрофи. Всички институции реагират, но започват да си прехвърлят отговорността една на друга.

"Има много сериозни пропуски в пътната организация по Околовръстното шосе. Тук е локално платно и започва забавителен шлюз. Притеснително е как са оставени отворени входовете и изходите към различните обекти. Има доста липсващи пътни знаци, включително знаци, които не съществуват в правния мир", коментира Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики.

Стопанинът на пътя е Агенция "Пътна инфраструктура", а не Столична община - има договор, с който общината поддържа състоянието на пътното платно. Тук трябва да се търси ролята на реалния стопанин, а не на общината, заяви експертът.