Океанската температура - тревожно висока през 2019-а

Най-големите водоеми в света са най-добрият индикатор за климатичните промени

Общество
15:35 - 14 Януари 2020
2201
Океанската температура - тревожно висока през 2019-а

Температурата на световните океани през 2019 г. е била най-високата, откакто се води статистика, като темпото на затопляне се ускорява, предаде ДПА, позовавайки се на международно изследване.

Миналата година океанската температура е била около 0,075 градуса Целзий по-висока от средните стойности за периода между 1981 и 2010 г.

Макар да изглежда незначителна, тази температура свидетелства за огромно количество топлина, разпространено в световните океани, обяснява ръководителят на изследването Чън Лицзин от китайския Институт за атмосферна физика.

"Количеството топлина, погълнато от световните океани през последните 25 години се равнява на 3,6 милиарда експлозии на атомна бомба над Хирошима", казва Чън Лицзин.

"Океаните са най-големият топлинен резервоар и следователно са най-добрият индикатор за климатичните промени. Ако искате да разберете колко бързо се затопля Земята, погледнете океаните", казва Джон Ейбрахам, един от съавторите на изследването от университета на Сейнт Томас, САЩ, цитиран от Ен Би Си.

Бързото затопляне на океаните тревожи учените, тъй като може да причини топлинни вълни, които да доведат до загубата на морски обитатели и да направи ураганите по-силни.

Специалистите отбелязват още, че от 1970 г. над 90 процента от топлината, отделена в резултат на глобалното затопляне, се е озовала в океаните и само четири процента в сушата и атмосферата.