Около 400 египтяни са в неизвестност след наводнението в Либия

Свят
15:40 - 19 Септември 2023
2100
Около 400 египтяни са в неизвестност след наводнението в Либия

Близо 400 египетски граждани са в неизвестност след опустошителното наводнение в либийския град Дерна, това съобщи министърът на имиграцията и по въпросите на египтяните, живеещи зад граница, Соха ал Генди, цитирана от онлайн изданието "Иджипт индипендънт", предаде БТА.

По думите члена на правителството в Кайро установяването на броя и самоличността на жертвите са тежки процеси. До момента в сътрудничество с либийските власти е потвърдена смъртта на 87 египтяни. 391 граждани на страната остават в неизвестност.

350 хиляди египтяни живеят в Либия, сочат данни на министерството на имиграцията. От тях около 200 хиляди се намират в източната част на страната, а 150 хиляди - в западната.

Кайро изпрати тонове хуманитарна помощ, инженерно оборудване и спасителни екипи в пострадалите от природното бедствие райони. В град Салум, който се намира до либийската граница, са създадени две полеви болници.

Функциите на полева болница изпълнява и хеликоптероносачът "Мистрал", а друг кораб на египетската армия се включи в издирването на ранени хора и на тела на загинали.