Около 50 хиляди делфини са загинали в Черно море заради войната

Основната причина за смъртта на бозайниците е използването на сонар от руските кораби

Украйна
13:54 - 24 Октомври 2022
1832
Около 50 хиляди делфини са загинали в Черно море заради войната

От началото на войната в Украйна вероятно до 50 000 делфини в Черно море са загинали, съобщи ръководителят на изследователския отдел на Националния природен защитен парк на Украйна "Тузловски лимани", докторът на биологичните науки Иван Русев пред Цензор.Нет.

Основната причина за смъртта на делфините е използването на сонар от руските кораби. В югозападната част на Черно море маневрират много руски военни кораби, включително подводници, които понякога се приближават до брега на разстояние от около 100 метра.

Всичко това създава много мощни звукови сигнали, които поразяват делфините. Всички китоподобни - както китовете, така и делфините - използват ехолокация, което им отнема около 60% от енергията - за връщането и възприемането на сигнала. Следователно, когато наоколо има морски съдове с подобно високочестотно устройство, то напълно унищожава вътрешното ухо на делфините и те губят способността си да се ориентират. "Става като сляп, не може да намери нищо, може да срещне и мини", каза Русев.

По бреговете на Украйна, България и Румъния са открити тази година 2500 трупа на бозайници. Но според международните проучвания едва 5% от мъртвите делфини се изхвърлят на брега. 

 Ученият посочи още, че в района на Одеса е възможно да се изследват мъртвите делфини само на 6-километров участък от територията на Националния природен парк Тузловски лимани, още повече, че има много места, където достъпът е ограничен или има минирани зони.