Окончателно: 10 г. затвор за Иво Лудия за трите трупа на Околовръстното на Пловдив

Мъжът, шофирал пиян и със 180 км/ч, призна вината си и наказанието му бе намалено

Общество
15:35 - 17 Януари 2024
3746
Окончателно: 10 г. затвор за Иво Лудия за трите трупа на Околовръстното на Пловдив

ВКС остави в сила 10-годишната присъда на Иво Даскалов, познат с прякора Лудия, който причини тежка катастрофа с три трупа на Околовръстното шосе на Пловдив. Свидетелството му за управление на МПС е отнето за 12 г. 

Кървавият инцидент стана на 2 май 2021 г. Даскалов пътувал от вила в село Бойково с джипа на жената, с която живеел. В колата били двама негови приятели - Радослав Усков и Георги Кирянов. Лудия шофирал много пиян, с 2,17 промила алкохол. По време на съдебния процес той твърдеше, че на купона в Бойково Усков получил хипертонична криза и трябвало спешно да бъде закаран в болница. 

На околовръстното джипът се движил със 180 км/ч., тръгнал да изпреварва и се блъснал в идващия срещу него автомобил. Радослав Усков и шофьорът на втората кола загинали на място. Кирянов изхвърчал от джипа и по-късно също издъхнал. 

Пред Пловдивския окръжен съд Иво Даскалов призна вина и получи редукция на наказанието с 1/3. Така той получи 10 години ефективно, което в последствие беше потвърдено на втора инстанция. 

Страните по делото останаха недоволни от решението. Иво Лудия поиска по-ниска присъда, а близките на загиналите настояха за по-тежка. Върховните съдии обаче са отхвърлили като неоснователни жалбите им.

Решението на ВКС не подлежи на обжалване и протест.