Окончателно: 12 г. затвор за касапина Богоя Богоев

Преди 2 години мъжът нападнал с нож съседката си Росица и приятеля си Лазар

Общество
11:17 - 17 Ноември 2021
1860
Окончателно: 12 г. затвор за касапина Богоя Богоев

Върховният касационен съд потвърди 12  г. затвор на Богоя Богоев, направил двоен опит за убийство от ревност в пловдивското село Ръжево Конаре.

На 16 септември 2019 г. Богоев нападнал с нож съседката си Росица Горнишка  и своя приятел Лазар Лазаров. Богоя Богоев останал сирак от рано, роднините му не общували с него. Живеел сам в къщата на родителите си и работел като охранител в местната земеделска кооперация. Помагал на новопристигналата си съседка, като цепел дърва за огрев, хранел животните, вършел и друга мъжка работа, а пенсионерката му се отблагодарявала, като понякога го канела да се хранят заедно. Друг техен съсед - Лазар Лазаров, често й услужвал, като я возел с колата си до магазина, защото тя била трудно подвижна. 

Богоев, който се увлякъл по по-възрастната от него жена, започнал да ревнува. Често злоупотребявал с алкохол. На 16.09.2019 г. разбрал, че тя и Лазаров ще ходят с колата на покупки. Взел решение да убие и двамата. Причакал ги, като предварително сменил катинара на пътната врата към двора на жената, за да не може да влезе. Взел кухненския нож и ги зачакал. Когато ги видял, тя му се развикала, а той я нападнал с ножа и пробол лицето й, като уцелил бузата, а след това я намушкал в гърба. Подгонил Лазаров и го намушкал пет пъти в краката. Съседи чули виковете за помощ и ги разтървали. Пострадалите били откарани с две линейки до болницата, където жената претърпяла спешна операция. И двамата оцелели. Нападателят също имал леки наранявания от борбата с Лазаров. 

Върховният касационен съд пише в мотивите си, че правилно и първоинстанционният, и Апелативният съд са преценили размера на наказанието да е при многобройни смекчаващите отговорността обстоятелства, като се има предвид, че Богоя Богоев е с чисто съдебно минало, има добри характеристични данни, помагал е на пострадалата преди инцидента и е признал, че е действал от ревност.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и влязло в сила.