Окончателно: Атанас Бобоков остава в килия въпреки болното му коляно

Актуални новини
13:29 - 27 Юли 2020
2355
Окончателно: Атанас Бобоков остава в килия въпреки болното му коляно

Апелативният специализиран наказателен не измени мярката за неотклонение на обвиняемия бизнесмен Атанас Бобоков и го остави в ареста окончателно.

Бобоков настоява да бъде пуснат от следствения арест и обяви, че имал проблем с коляното на десния крак и иска да се лекува. Пред съда бе представена медицинска експертиза, чийто заключения сочат, че за Бобоков няма абсолютно никаква пречка да се лекува в условията на следствения арест.

В началото на русенският бизнесмен бе оставен за постоянно в ареста заради схемата с внос на боклук от Италия у нас. Държавното обвинение тогава обяви, че има достатъчно доказателства, че Бобоков, бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, ексшефът на плевенската РИОСВ Габриел Савов заедно с бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов са участвали в организирана престъпна група. Те са разследвани по позодрения, че са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата "Монбат Рисайклинг" на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят.

Другият от братята Бобокови – Пламен бе с мярката парична гаранция от 1 млн. лева, намалена на 20 000 лева и е обвиняем по дело за търговия с влияние и престъпен сговор с президентския секретар Пламен Узунов. Пламен Бобоков също е обвиняем и за участие в престъпна група заедно с брат си Атанас, Красимир Живков и още четирима души.

"Мислех, че правосъдието е за престъпниците. С шок установих, че не е нужно да си извършил престъпление, за да стоиш в ареста. Като дойде време за дело, дори няма да ме извикат, защото няма доказателства", каза Бобоков, след като магистратите се произноха и заяви, че е готов да съди България за незаконен арест.

"Този процес е фарс. Чудя се как съдът успява да намери аргументи да ме държи в ареста. Нямам понятие как стана "тази работа". Всичко започна с една пияр кампания на прокуратурата, посочи Бобоков. Той заяви, че има подозрения кой иска бизнеса му. Но предпочете да не говори с имена".