Окончателно: Ердоган с 49,52% води пред Кълъчдароглу

На 28 май на балотаж един срещу друг ще се изправят двамата основни опоненти

Топ
13:47 - 17 Май 2023
2069
Окончателно: Ердоган с 49,52% води пред Кълъчдароглу

За настоящия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган са гласували 49,52% от имащите право на глас 64 190 651 турски граждани, става ясно от окончателните резултати на проведените на 14 май президентски и парламентарни избори. Основният му опонент Кемал Кълъчдароглу получава 44,88% от гласовете на избирателите.

Резултатите са публикувани от Висшия избирателен съвет, съобщават местните медии.

На трето място е кандидатът на Алианса АТА Синан Оган, който печели 5,17%. Мухарем Индже, който се отказа от надпреварата дни преди вота, събира 0,43 % от гласовете, тъй като името му остана вписано в бюлетините, включително и в тези, които вече бяха подадени в чужбина преди обявяването на оттеглянето му.

Тъй като нито един от кандидатите не си е осигурил необходимото мнозинство на президентските избори, на 28 май на балотаж един срещу друг ще се изправят двамата основни опоненти Ердоган и Кълъчдароглу, обяви председателят на Съвета Ахмет Йенер.

Избирателите в чужбина ще могат да започнат да гласуват отново на 28 май.

Що се отнася до парламентарните избори, които се проведоха едновременно с президентските, Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган спечели 35.61%. Коалицията на президента Реджеп Ердоган Народен алианс води с общо 49,47 % Това се равнява на 323 места в 600-местния парламент, като на ПСР се полагат 268 места.

Опозиционния Национален алианс е на второ място с 35.02% и получава 212 депутатски места, от които Народнорепубликанската партия на Кемал Кълъчдароглу има 169 места. Партията на доброто, която е част от алианса, има 44 места (9.69%).

Алиансът "Труд и свобода", който се състои от Зелената лява партия (ЗЛП) и Работническата партия на Турция (РПТ), печели 10,55% от вота на гласоподавателите и получава общо 65 места в парламента.

„Турция ще преодолее всички проблеми и заедно ще видим още по-добри дни“, заяви в днес в Туитър президентът Реджеп Тайип Ердоган, в който се обърна към младежите в навечерието на решаващите президентски избори на 28 май.

Той благодари на всички граждани, които отидоха до урните миналата неделя. Ердоган похвали турската младеж за това, че "отстоява волята си, свободно отразява своя избор в урните и поема отговорност за нашата демокрация".

"Заедно ще видим много по-добри дни", каза Ердоган и заключи: "Разчитам на вашата силна подкрепа на 28 май."

Неговият съперник Кълъчдароглу също отправи подобен призив към турските младежи, като по-рано в понеделник в поредица от туитове даде уверения, че ще "облекчи тревогите им".

"Докато ние спорим, те вече са се обединили срещу вас. Сега нека да видим какво имаме в ръцете си в края на деня. Бездънна тъмнина... Имаме 12 дни, за да се измъкнем от този тунел", заяви той.