Окончателно: Освободиха Пламен Николов от премиерската тегоба

Новини
10:37 - 12 Август 2021
6721
Окончателно: Освободиха Пламен Николов от премиерската тегоба

Пламен Николов вече не е кандидат за премиер, а ИТН изгуби първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, с което президентът Румен Радев вече може да връчи втория. Това се случи с гласовете на 105 народни избраници от общо 166 след повторно, поименно преброяване на кворума. ГЕРБ този път гласуваха "против". 

Депутатът на Бойко Борисов Тома Биков обясни, че го правят, за да спасят България от дълбока институционална и конституционна криза, от която, по думите му, измъкването било изключително трудно. 

А колегата му Чолаков предупреди, че всички искали "без ГЕРБ", но не казвали с кого тогава да се прави правителство. 

"Колко пъти трбва да ви кажат, че ИТН са тука, за да взривят системата! Аз не мога да си представя по-перфидно конструирана бомба, която цъка под тази сграда! Това е концепция. Вие си мисите, че те чегъртат ГЕРБ – не забелязахте ли, че те започнаха да чегъртат вас, един по един?! Дошло е време за опомняне и за осъзнаване. Казвате без ГЕРБ, а с кого - с тези, които искат да взривят цялата политическа сисмема на страната?!", 

избухна от трибуната Радомир Чолаков. Малко преди прегласуването вече бившият кандидат за премиер на ИТН Пламен Николов обясни, че не знаел министър-председател ли е, не е ли и отново обвини ДБ и ИБГНИ за патовата ситуация. 

Иначе депутатите на Слави Трифонов излязоха от пленарната зала и се върнаха чак след ключовия вот на проекторешението за освобождаването на Николов.