Окончателно: Пеевски може да е евродепутат

Магистратите отхвърлиха жалбата на близко до Цветан Василев движение срещу решението на ЦИК

Политика
16:51 - 08 Май 2019
2849
Окончателно: Пеевски може да е евродепутат

Сагата с въпроса дали Делян Пеевски отговаря на условията да бъде евродепутат приключи окончателно днес. Състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на движение БОЕЦ, близко до банкера-беглец Цветан Василев, срещу писмото на ЦИК в отговор на сигнала, че има вероятност Пеевски да не отговаря на законовите изисквания да бъде кандидат за Брюксел.

Магистратите решиха, че проверката на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към регионалното министерство, която постановява, че всички кандидати от листата на ДПС отговарят на изискванията на Изборния кодекс да бъдат номинирани, е достатъчна, за да не се оспорва по-нататък правото на Пеевски да бъде избиран. Едно от изискванията към кандидат-евродепутатите е за уседналост - желаещият да участва в изборите трябва да е живял в последните 6 месеца преди евровота на територията на България или на друга страна членка на Европейския съюз.

Финансираното от Цветан Василев движение "БОЕЦ" поиска ЦИК да направи проверка къде е живял депутатът в последната половин година. От комисията отговориха, че такава е направена от компетентния орган - ГРАО. Авторите на сигнала обаче не харесаха мотивите на ЦИК и пратиха казуса във ВАС, настоявайки съдът да принуди изборната комисия да направи "реално" проучване по въпроса. Магистратите образуваха дело и призоваха самия Пеевски да се яви на заседанието, което бе вчера. Това не се случи, а и по закон субектът на производството не е длъжен да се яви, като е въпрос на лична преценка дали изобщо да прави свой представител.

Делян Пеевски е втори в листата на движението за евроизборите на 26 май. От ЦИК са предоставили на съда протокола от 22.04.2019 г. на ГРАО, от който се установява, че е извършена проверка на кандидатите, български граждани, в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, предложени от политическа партия „Движение за права и свободи“ и не са установени несъответствия.