ОКОНЧАТЕЛНО: "Не" на подкрепа за кабинет на ГЕРБ от ПП-ДБ (НА ЖИВО)

Коалицията е цяла, готви правителство с втория мандат

Политика
12:04 - 07 Април 2023 (обновена)
4784
ОКОНЧАТЕЛНО: "Не" на подкрепа за кабинет на ГЕРБ от ПП-ДБ (НА ЖИВО)

Всички партии в коалицията ПП-ДБ след проведените заседания на националните органи са съгласни, че подкрепа за кабинет на ГЕРБ няма да има. Това заяви категорично съпредседателят на ПП Асен Василев. Колегата му Кирил Петков обаче разкри, че вече се мисли за правителство с мандат на дясноцентристката коалиция. А тя явно е цяла, ако се съди по уж общия фронт, зает от четиримата лидери на обединението, срещу Бойко Борисов. 

Василев побърза да се застрахова, че веднага е започнал разбор на изборните резултати. "За съжаление отново гласуваха едва около 40% от гражданите", отбеляза той. И призна, че докато все пак предизборната кампания за обединениетое била силна, явно не са успели да убедят достатъчно на брой гласоподаватели. 

"В следващата кампания ще обиколим и останалите 2000 населени места, които не успяхме да обиколим в досегашната обиколка", заяви той с подмятане към неразбралите каузата на съюза избиратели. 

Според ПП-ДБ има сериозни проблеми с организацията и провеждането на вота на 2 април при над 45 000 невалидни бюлетини и огромни разминавания между гласовете от машините и написаното в протоколите. По данните на коалицията това се случва в около 17% от секциите в страната. А по-притеснителното според него било, че в 303 от 700 рискови секции изобщо не е сработило видеонаблюдението, а в 225 - то е работило, но с прекъсвания. 

Има данни и за огромни разминавания в математиката, за които вчера и Lupa.bg ви информира, включително в най-големите и наблюдаваните МИР в страната - столичните. 

"Най-вероятно контролите са били изключени. Няма как компютър да сумите две числа и резултатът да е различен", напомня Василев. Такъв е примерът от 24-и МИР, където мистериозно изчезнаха цели 179 гласа. 

ЦИК вече е сезирана по всички тези сигнали, но до момента решение няма, уточни бившият вицепремиер. От обединението настояват там, където има констатирани нарушения, чувалите да се отворят наново. 

"Тези нарушения най-вероятно няма да променят изборния резултат, но е много важно да се каже, че първата стъпка към това България да стане нормална европейска държава е изобщо да няма такива нарушение. Трябва да се научим да провеждаме честни и свободни избори, в които всеки глас е правилно отчетен", напомни Василев. 

Той и Кирил Петков все пак благодариха на избирателите на ПП-ДБ. Експремиерът отчитал, че въпреки позитивната кампания на коалицията, все пак имало още доста работа. "Щом 60% не са гласували, значи имаме още много за вършене", добави Петков. 

Екс министър-председателят каза още, че отказът от подкрепа за мандат на ГЕРБ било решение, взето като плод на ценностните различия. Но въпреки това ПП-ДБ щели да говорят с всички партии, особено за бюджета. Защото той не можел да става заложник на партиите. "Нито болниците могат да чакат, нито пенсионерите, нито бизнесите, нито младите семейства", каза той. 

ПП-ДБ сяда на преговори и за цените на храните и рестарта на българското земеделие. Третият приоритет за преговори пък били членството на страната в Еврозоната и Шенген. "Да, ще говорим с всички по важните политики. И ако с първия мандат не се сформира кабинет, то ние ще предложим правителство с втория", гарантира Кирил Петков.