Окончателно решение: Максималният осигурителен доход вече е 3400 лева

Депутатите в крайна сметка гласуваха предложението на "Продължаваме промяната", ставката се вдига от 1 април

Новини
21:54 - 22 Февруари 2022
5511
Окончателно решение: Максималният осигурителен доход вече е 3400 лева

Максималният осигурителен доход в България все пак ще се вдигне от 3000 на 3400 лв. Промяната влиза в сила след малко повече от месец - от 1 април. Това приеха депутатите на второ четене на законопроекта за държавното обществено осигуряване след два часа ожесточени спорове. Само преди седмица изглеждаше, че правителството ще отстъпи и няма да вдигне максималната сума, върху която се осигуряват служителите. 

ДПС и ГЕРБ останаха единствените, които защитаваха предложението той да остане замразен през тази година. На първо четене в пленарна зала Ивайло Мирчев от "Демократична България" заяви, че те ще направят предложение вдигането да се отложи поне до 1 юли, за да се изработи механизъм.

"Решението за вдигането на максималния осигурителен доход е без разчети, без дискусии с бизнеса. И 50 формули да измислите, те няма да направят мярката дясна, нито ще има предвидимост, като го вдигате сега, когато годината вече е започнала", каза Петър Чобанов от ДПС. Цитира и председателя на Българска асоциация на софтуерните компании, според когото това е "фундаментално грешна стратегическа посока" и "наказателна акция срещу работещите на нормални заплати, не изглежда хич добре".

"Проблемът не е, че се увеличава максималния осигурителен доход, а че няма справедливост", каза Хасан Адемов от ДПС и попита къде са механизмите за вдигането му, които са обещани на бизнеса. Искрен Митев от "Продължаваме промяната" обясни, че не е вярно, че не са проведени срещи с бизнеса - имало над 5 такива.

"Не знаех, че дясната политика е укриване на доходи и да имаш ниска пенсия, колкото работиш - толкова ти е ставката, не знаех, че дясна политика е да работиш за 7000 лв., а де се осигуряваш на 3000 лв.", каза председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.