Окончателно: Условна присъда за Валентин Кръстев за ремонта на НДК

Бившият председател на Съвета на директорите е карал свои подчинени да опорочат обществената поръчка

Актуални новини
13:35 - 11 Юли 2024
2050
Окончателно: Условна присъда за Валентин Кръстев за ремонта на НДК

След окончателно решение на ВКС Валентин Кръстев е осъден за принуда чрез злоупотреба с власт във връзка с ремонта на Националния дворец на културата за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщиха от съда.

Делото е образувано по касационна жалба на Валентин Кръстев срещу решението на САС.

С присъда на Софийския градски съд Кръстев е признат за виновен в това, че като председател на Съвета на директорите на НДК на 05.10.2016 г. чрез заплашване с уволнение принудил Иван Б. и Даниела И. (членове на комисията за провеждане на обществена поръчка за проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на ЕС) противно на волята им да занижат оценката
на участника в процедурата „Главболгарстрой" АД и да завишат тази на „Галчев инженеринг" ЕООД.

Мирослав Боршош е признат за невинен по всички пет обвинения.

Съдебният състав на ВКС приема касационната жалба за неоснователна. Не е основателно оплакването за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Доводите за това, че доказателствата са превратно ценени, че не са отчетени противоречия в гласните доказателствени средства, както и за това, че събраните по делото доказателства не са анализирани с оглед възприетата „злоупотреба с власт", са лишени от основание.

Въз основа на анализ на свидетелските показания, както и на писмени доказателства, решаващият съд е възприел изводите на първата инстанция за това, че в процеса на работа на комисията за разглеждане и оценка на офертите в откритата процедура участниците в нея обменяли информация за поставените от всеки един от тях оценки; че като водещо се очертавало дружеството „Главболгарстрой"; че това обстоятелство станало известно на
Валентин Кръстев.

Доказателствено обезпечен е изводът, че на 5.10.2016 г. Кръстев извикал в кабинета си членовете на комисията Даниела И., Иван Б. и Александър Б. Съвкупният анализ на гласните доказателствени средства е довел до потвърждаване от въззивната инстанция на изводите на първостепенния съд, че на срещата Кръстев е поискал от посочените трима свидетели да променят оценките на подалите оферта дружества, като намалят точките на „Главболгарстрой" АД и увеличат тези на „Галчев инженеринг" ЕООД; че той им е предложил таблици и схеми със съответно точкуване.