ОКРИЛЕНА от борбата за МОЧА: Ваня Григорова вече официално е кандидат-кмет

Мая Манолова и Трайчо Трайков едва не се биха пред паметника на пъпа на София

Общество
11:32 - 25 Август 2023
4384
ОКРИЛЕНА от борбата за МОЧА: Ваня Григорова вече официално е кандидат-кмет

Икономистката, една от създателките на дискусионната мрежа "Солидарна България" и видна социалистка Ваня Григорова вече е официално кандидат за кмет на София, като се изправя в пряка конкуренция срещу номинацията на гигакоалицията от 3 формации - ПП, ДБ и Спаси София Васил Терзиев. 

Окрилена от продължаващата, засега успешно, борба МОЧА да си остане в центъра на София в Княжеската градина и да не се мести в соцмузея, Ваня Григорова става кандидат за "Московска" 33 не само издигната от столичното БСП, но и от "ЛЕВИЦАТА!" - амалгамата от някогашни членове на Столетницата. 

Името на Григорова от известно време е повод за спекулации при кандидатурите за кметския пост. В началото на юли тя обяви, че разчита на по-широка подкрепа от страна на левите партии. Днес тя се озова в БТА между Иван Таков, лидер на най-голямата червена структура в страната и Костадин Паскалев - флагман на лявото обединение. 

"София се управлява от десни партии от десетилетия и виждаме в какво състояние е тя и непрекъснато говорим за ремонт на ремонта. Това трябва да спре", категорична бе тя на брифинга. И добави, че иска да направи града демократичен, а не тоталитарен. "Тук сме, за да подкрепим исканията на столичани да се чувстват достойни, европейски граждани", каза още тя. И даде заявка да преструктурира всички съществуващи договори за концесии. 

По-рано днес пък бившата кандидат-кметица Мая Манолова едва не влезе в ръкопашна схватка с кмета на район "Средец" Трайчо Трайков пред ПСА заради наредените от столичната губернаторка Вяра Тодева барикади.

А в контекста на думата "барикада", Ваня Григорова е сочена за изключително близка с екипа на бившия служебен вицепремиер и евроминистър Атанас Пеканов чрез неговия началник на кабинета Николай Драганов. Именно с него преди години Григорова създаде "Солидарна България", а той пък пишеше по социални теми и правеше анализи за лявото в страната в сайта "Барикада". 

Иван Таков даде да се разбере, че се готви коалиция между двете формации. До момента от "Позитано" 20 се мълчи за готвената съвместна кандидатура.