Окупаторите създават териториална отбрана в Херсон

Владимир Путин миналата седмица обяви военно положение в окупираните региони

Украйна
11:40 - 24 Октомври 2022
1686
Окупаторите създават териториална отбрана в Херсон

Назначената от Русия администрация на Херсонска област на Украйна заяви, че започва да организира мъже от региона в местни милиции, предава Ройтерс.

В съобщение в "Телеграм" окупационните власти заявяват, че мъжете "имат възможността" да се присъединят към частите на териториалната отбрана, ако изберат да останат в Херсон по собствено желание.

Припомняме, че мъжете в други окупирани украински региони като Донецка област бяха мобилизирани да се бият във войната в Украйна за армията на т. нар. Донецка народна република.

Руският президент Владимир Путин миналата седмица обяви военно положение в окупираните региони, давайки правомощия на техните администрации, инсталирани от Русия, да засилят мобилизацията.

Принуждаването на цивилни да служат в армията на окупационна сила се определя като нарушение на Женевските конвенции за поведение по време на война.

Руските власти наредиха на цивилните да се евакуират от Херсон - един от четирите украински региона, които Русия анексира миналия месец, на фона на значителните военни успехи на Украйна.

Русия и нейните подставени лица в Херсон засилиха спешността на своите предупреждения за напускане пред лицето на контранастъплението на Украйна.

"Жизненоважно е да спасите живота си", каза министърът на образованието Сергей Кравцов във видеообръщение в неделя.

Властите съобщиха през уикенда, че около 25 000 души са били евакуирани от вторник, главно с лодки през река Днепър.

Украинският губернатор на Херсонска област Ярослав Янушевич призова жителите на областта да игнорират призивите на руската страна, по-специално за "евакуация" на левия бряг на Днепър и в регионите на Русия, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Те искат да вземат нашите хора за заложници и да ги използват като живи щитове. Не позволявайте на империята на злото да се крие зад вас, вашите родители, вашите деца!" - апелира той.

Припомняме, че освен украинското контранастъпление, което започна миналия месец, друг проблем за руските окупатори представляват проукраинските партизани, които действат в района и съдават различни логистични проблеми на руските сили и съобщават местонахождението на ключови военни обекти, като складове за боеприпаси, места на дислокация на военни или маршрути за снабдяване на руската армия.

След като западните страни предоставиха по-далекобойна артилерия Украйна прекъсна мостовете над Днепър и по този начин затрудни снабдяването на руските части, разположени на десния бряг на реката.