Олаф Шолц е облекчен от края на делото на Джулиан Асандж

ЕС
15:16 - 27 Юни 2024
996
Олаф Шолц е облекчен от края на делото на Джулиан Асандж

Германският канцлер Олаф Шолц изрази облекчение относно пускането на свобода на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Федералният канцлер приветства разрешаването на този случай и факта, че г-н Асандж отново е на свобода", това заяви в Берлин говорителят на правителството Щефен Хебестрайт.

„Това показва също така, че постоянното ни настояване за наличието на подходяща юрисдикция и за това, че съдебните решения се постановяват в съответствие със закона и във Великобритания, е оправдано", добави той.

„Добра новина е, че г-н Асандж най-накрая е на свобода", каза говорителят. „Съдебното производство се проточи твърде дълго", добави Хеберстайт.

Говорителят отново изтъкна разликите в разбирането за свободата на медиите между Германия и САЩ.

Асандж се завърна в Австралия като свободен човек. Американски съд на остров Сайпан прие сделка, при която Асандж се призна за виновен за нарушаване на американското законодателство за шпионаж. В замяна той беше незабавно пуснат на свобода, тъй като е излежал присъдата си във Великобритания.

Обвиненията, повдигнати му от американската федерална прокуратура, са свързани с публикуването на стотици хиляди секретни американски военни документи за войните на Вашингтон в Афганистан и Ирак.