Олаф Шолц осъди стрелбата в Хамбург

Осем души са загинали при нападението снощи, съобщи полицията

ЕС
12:58 - 10 Март 2023
1405
Олаф Шолц осъди стрелбата в Хамбург

Германският канцлер Олаф Шолц осъди стрелбата в религиозния център на "Свидетелите на Йехова" в Хамбург, Северна Германия, и я определи като "жесток акт на насилие", предаде ДПА.

Осем души са загинали при нападението снощи, съобщи полицията.

"Жертвите и техните семейства са в мислите ми, както и органите за сигурност, които са в сложна ситуация", написа германският канцлер в Twitter.

Пресконференция на полицията е насрочена за днес по обяд, съобщи вътрешният министър на провинция Хамбург.

Стрелбата била открита в т. нар. Зала на Царството (както се наричат местата за молитва на религиозната организация) в квартал Грос Борстел в северната част на града около 21 ч. местно време, а в полицията е бил подаден сигнал около 21:15 ч.

Специален полицейски екип, който бил наблизо, влязъл в центъра и чул изстрел, каза говорител на полицията. Той заяви, че полицаите първоначално са видели мъртви и ранени хора, а след това са чули изстрела. Открили са мъртъв мъж на горния етаж на сградата и смятат, че това е извършителят, въпреки че това все още не е потвърдено.

По-късно говорителят каза, че няма индикации, че извършителят се укрива, и предупреждението за сигурност на обществеността е било отменено.

Какви са мотивите за стрелбата в храма на "Свидетелите на Йехова", който се намира в триетажен търговски комплекс, засега са неизвестни.

В изявление "Свидетелите на Йехова" в Германия казаха, че общността е "дълбоко огорчена от ужасяващото нападение срещу членовете ѝ в Залата на Царството в Хамбург, докато са изпълнявали служба". В него се изказват съболезнования на семействата на жертвите и се изразява съчувствие към хората, станали очевидци на трагедията.