Оман няма да съди България за източването на КТБ

Министерството на финансите няма да плаща и на EVN

Икономика
08:19 - 19 Април 2019
1816
Оман няма да съди България за източването на КТБ

Държавният резервен фонд на Оман се е отказал от претенциите към България заради фалита на КТБ, в която бе акционер, съобщи Министерството на финансите. В изявлението от ведомството на Владислав Горанов се казва още, че държавата няма да плаща и на електроразпределителното дружество EVN.

"Държавният резервен фонд на Султаната Оман твърдеше по време на делото, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Султанат Оман чрез действията на органите на Република България (българското правителство, Българската народна банка и българския съд), свързани с поставянето под специален надзор на „КТБ“ АД и последващото отнемане на нейния лиценз. Държавният резервен фонд претендираше обезщетение в размер на 80 милиона евро.

След два тура от писмени защити, през месец декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Султаната Оман направи отказ от исковете си срещу България без възможност да ги предяви отново пред този или друг международен трибунал. С това всички претенции на Държавния резервен фонд на Султаната Оман могат да се считат за окончателно отпаднали, а делото - приключило в полза на България", пише в съобщението на Министерството на финансите.

МФ съобщи още, че печели международно арбитражно дело, заведено от „ЕВН“ АГ. Общият размер на претенциите в приключилите арбитражни дела в полза на България възлизал на над 1,5 милиарда евро.