Омбудсманът: Държавата трябва да плаща PCR-тестовете

Новини
22:05 - 31 Юли 2020
3307
Омбудсманът: Държавата трябва да плаща PCR-тестовете

"Много родители ме сезират и се тревожат за новата учебна година, трябва да знаем какви мерки предприема МОН за безопасността на учениците. Според мен още не е ясно как ще започне учебната година, но добро развитие би било да започне присъствено".С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" омбудсманът на Република България Диана Ковачева.

"Когато се върнат в класните стаи те трябва да са на 1,5 м разстояние, има ли готовност при заразено дете да преминат всички в дистанционно обучение. МОН направи ли си анализ на силните и слабите страни на обучението? Възникна въпросът какво правим с дигиталната бедност и изключване. Учителите готови ли са?", попита тя.

"Не съм против дистанционното обучение. Просто няма достатъчно ясен анализ. Моята препоръка е да има повече прозрачност при вземането на решения", допълни Ковачева.

"Трудно можем да очакваме от всички деца да носят постоянно маски и да не се пипат, въпрос на говорене е в семействата и в училище. Родителите също бяхме включени в електронното обучение", обясни гостът.

"Не съм съгласна да се въведе нов изпит с повече предмети. Това ще натовари децата, а родителите ще натовари финансово. В 7 клас децата трябва да имат достатъчно време да се подготвят за изпит. Почти никакво време не се отделя да се упражняват как се взема този изпит", разкри омбудсманът.

"Намаляването на годините за бакалавър от 4 на 3 г. – отново въвеждаме нещо преди да сме готови. Ситуацията не може да бъде оправдание нещо да мине между капките и да не бъде обсъдено. Абсолютно неприемливо е да не се допускат хора без тест. Няма как да искаме хората да си плащат тестовете, трябва някак да бъдат поемани от Здравната каса или държавата. Не може хора да заразяват по улиците, само защото не могат да си позволят тест. Въпросът е не толкова кой се изследва, а кой ще поеме разходите по тестовете.", сподели тя.

"Не е сериозно да се предложи на някого да напусне пеш страната, като му свалят табелите заради неплащане на глоба, това не е престъпление", смята Ковачева.

"Въпросът с колекторските фирми трябва да бъде решен – много хора са допрени до стената. Ако не си успял да вземеш даден дълг, дори да го преследваш до края на живота му, няма да постигнеш нищо, освен тормоз над него. Абсолютната давност не може да реши този проблем. Само със Закон за частния фалит може да бъде решен", заяви защитник номер 1 на гражданите.

"Комисията за защита на потребителите трябва да бъде по-активна при фирмите за бърз кредит. Хора, които не могат да покрият изискванията пред банките, очевидно няма как да върнат парите, но по никакъв начин не са защитени от закона", каза още тя.

"Правилата за цени за отопление не са изнесени от Топлофикация. КЕВР да задължат Топлофикациите да качват ценоразпис за дялово разпределение. Трябва да има яснота във фактурите, да не се крият зад твърдението, че информацията е сложна за гражданите, те могат да се ориентират", завърши Диана Ковачева.