Омбудсманът иска закриване на Централния софийски затвор

Положението в психиатриите е дори още по-лошо, каза Ковачева

Новини
11:00 - 16 Февруари 2020
2523
Омбудсманът иска закриване на Централния софийски затвор

Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде закрит Централния софийски затвор, затворническото общежитие в кв. "Кремиковци" и керамичната фабрика в гр. Враца. Сградата на Централен софийски затвор е много стара. Тя е строена преди близо 120 години и не може да бъде поправена.

"Въпреки че пренаселеността намалява в другите затвори, въпреки че условията се подобряват, тук нещата остават тревожни", коментира пред БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

Препоръката да бъде закрит затворът е свързана с необходимостта да се вземе такова решение и да се каже по какъв начин ще бъде решен проблемът. Към днешна дата там има над 600 лишение от свобода, които трябва да бъдат преместени някъде. Според омбудсманът е очевидно, че трябва да бъде построена нова сграда.

Състоянието на общежитието в "Кремиковци" и фабриката във Враца са още по-зле, обясни Ковачева. Тоалетните са в окаяно състояние, има дървеници и хлебарки, килиите са пренаселени.

"Хубавото е, че в годините условията в затворите се подобряват и това дава възможност да се постигнат стандартите от 4 квадратни метра, които изискват европейските институции", каза още Диана Ковачева.

Омбудсманът обясни, че са недофинансирани социалните услуги в затворите. Един социален работник работи с около 100-150 души.

Положението в психиатриите е дори още по-лошо, каза Ковачева.

По думите й "там е необходима много сериозна цялостна реформа. Констатирани са лоши материолно-битови условия. Липсва достатъчно добра медицинска грижа, паради малкото специлисти", уточни тя.

Според омбудсманът "има места с наистина много лоши условия като Карлуково, Кърджали и д.р."

Проблем там има с недостатъчното храна и средства за храна. Менюто като цяло е постно - леща, боб, варива. Психиатриите изпълняват несвойствени социални функции, обясни Ковачева. Там са настанени за повече от година-година и половина хора, които нямат къде да отидат, непотърсени са от близките си, социално слаби, клошари.

"Изводът от това е, че трябва да има повече социални услуги, защитени жилища, по-малки къщички. Започва се вече да се строи, но процесът на деинституционализация, включително по отношение на домовете на хора с деменции, е предвиден за 2035 година", обобщи омбудсманът.