Омбудсманът: Лоша е идея е цената на парното и топлата вода да се определя веднъж годишно

Някои клиенти ще дотират топлофикациите, а други ще плащат големи изравнителни сметки, обясни Диана Ковачева

Новини
13:37 - 05 Май 2020
2002
Омбудсманът: Лоша е идея е цената на парното и топлата вода да се определя веднъж годишно

Неодобрение предизвика предложението цената на парното и топлата вода да се определя веднъж годишно, което днес беше обсъдено в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Според омбудсмана Диана Ковачева при определяне на цена за цяла година на база прогнози в някои случаи клиентите ще дотират топлофикациите, а в други ще плащат големи изравнителни сметки: "Това ще доведе до стресиране на потребителите  по един неприемлив начин".

Представителят на "Булгаргаз" Иван Иванов също изрази несъгласие с готвените промени.

"Може да се получи чувствителна разлика между изчислената цена на база фючърсни сделки и цената на Булгаргаз, което от своя страна да доведе до проблеми със заплащането от страна на топлофикационните дружества, на доставения от Булгаргаз природен газ. Това съответно ще наруши паричния поток на дружеството, а то от своя страна може да повлияе отрицателно върху доставките на природен газ, както и тяхната непрекъснатост за всички клиенти в страната, в това число и за топлофикационните дружества".

Предложението да има годишна прогнозна цена на синьото гориво за топлофикациите, въз основа на която ще се постановява колко да струва топлоенергията, обясни председателят на регулатора Иван Иванов:

„Това се прави, за да може да се избегнат евентуални силни колебания, които настъпват в рамките на едногодишния период в цената на природния газ и респективно да не бъде това отчетено с ежемесечни колебания в цената на потребяваната топлинна енергия. Такава промяна е в интерес на потребителите на топлинна енергия и хората могат много по-спокойно в рамките на едногодишния период да предвидят своите разходи за топлинна енергия“.

Иван Иванов допълни, че има възможност прогнозната цена на топлоенергията да се променя при поевтиняване или поскъпване на газа с над 15 процента, но това може да става на интервали от най-малко 6 месеца.