Омбудсманът оспори стратегията на държавата за събиране на глобите

КС вече е сезиран за подобен казус - да не се издават лични документи на граждани, ако те не са платили своите данъци

Новини
13:46 - 13 Юни 2020
1673
Омбудсманът оспори стратегията на държавата за събиране на глобите

„Няма никакво съмнение, че всеки, който нарушава правилата на пътя, трябва да плати глобата, която му е наложена за неправомерно поведение. Но е необходимо много внимателно да се следи прилагането на подобна разпоредба.“

Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в предаването „Важното, казано на глас“ по bTV радио. Коментарът й бе в отговор на въпрос дали се нарушават правата на гражданите с решението, водачите, които имат неплатени глоби към КАТ, да не могат да напускат страната, докато не си платят задължението, като това се отнася и за останалите пасажери в автомобила. Такъв контрол ще има на 8 от граничните пунктове, като на ГКПП „Калотина” вече действа от 03.06.20 г., съобщи actualno.com.

Според решението, шофьорите, на които за първи път се връчват наказателните постановления, ще имат право да продължат пътя си и да направят плащане до 14 дни. Водачите, които са с влезли в сила глоби трябва да платят на ПОС терминали на граничните пунктове, в най-близката банка, или да се разделят с книжката и талона на колата. За неплатени глоби ще се проверяват и останалите пасажери в колата. Така всички те ще трябва или да платят, или да се откажат от пътуването.

"В тази връзка е важно да отбележа, че към момента при влизане или излизане от Република България на проверка от страна на органите на Главна Дирекция „Гранична полиция“ подлежеше единствено валидността на лична карта или паспорт, с които пътуват гражданите“, посочи омбудсманът. Доцент Ковачева припомни, че през 2011 г. бившият омбудсман Константин Пенчеве сезирал КС за подобен казус – да не се издават лични документи на граждани, ако те не са платили своите данъци.