Омбудсманът се чуди: Защо майка на дете с аутизъм чака 5 месеца ТЕЛК!?

Какво преосвидетелстваш при това заболяване?, пита Диана Ковачева

Новини
21:29 - 20 Декември 2022
3742
Омбудсманът се чуди: Защо майка на дете с аутизъм чака 5 месеца ТЕЛК!?

"Изготвих и внесох в НС предложения в Закона за хората с увреждания и Закона за здравето, с които се цели да бъдат преодолени най-сериозните проблеми, свързани със забавяне на преосвидетелстването от ТЕЛК и НЕЛК, както и невъзможността тези хора - не по тяхна вина, да упражняват правата си. Бях провокирана, след като в приемната ми дойде майка на дете с аутизъм и разказа, че медицинската експертиза на детето ѝ изтича на 1 ноември 2022 г., а още на 26 август е подала документи за преосвидетелстването му в Регионалната картотека на медицинските експертизи", сподели Диана Ковачева - обмбудсман на България.

"Но датата, определена за явяване на детето ѝ пред ТЕЛК, е чак за 13 януари. За времето до постановяване на решението и влизането му в сила детето и майката няма да ползват социалните си права, включително за личен асистент на детето. Това, сами разбирате, че е абсолютно несправедливо, да не говорим каква е необходимостта от преосвидетелстване на пациент с аутизъм - дефинитивно заболяване, което не търпи промяна", поясни още тя.

"Предложението ми бе припознато и внесено от Деница Сачева и се надявам да бъде гласувано скоро. Осигурява се възможност за решение на проблемите на повече от 660 000 уязвими граждани.

Хората с увреждания ще имат достъп до полагащата им се месечна и целева финансова подкрепа за периода до произнасянето на ТЕЛК и НЕЛК. Предвидено е те да не бъдат държани отговорни за забавянето на компетентните органи и да не връщат получените средства дори при последваща промяна на вида и степента на увреждане. НЕЛК се задължава да се произнася по същество при обжалване на експертните решения на ТЕЛК, като така ще се съкрати времето за разглеждане на преписките, вкл. като се отнема възможността на НЕЛК непрекъснато да връщат случаите на ТЕЛК", каза още омбудсманът.

"Тази година броят на жалбите до омбудсмана отбелязва своеобразен рекорд от създаването на институцията през 2005 г. - 14 000, и това са писмено постъпилите сигнали. Отделно през приемната в София и изнесените в страната, които организирахме цяло лято, както и по месинджър, вайбър, уотсап са консултирани още десетки хиляди. Това не говори добре за положението в страната.

Обяснявам си нарасналия брой, първо, с ефектите на постковид - много хора загубиха работата си, останаха без доходи, влоши се здравословното им състояние. От друга страна, скокът на инфлацията изяде в аванс повишението на пенсиите, което и без това не беше високо, а да не говорим, че близо 350 000 възрастни хора изобщо не го усетиха и останаха под линията на бедност.

На този фон липсата на нов бюджет още повече усложнява ситуацията. При непрекъснато повишаваща се инфлация нормално е през зимата хората да са притеснени за доходите си, които очевидно не нарастват. За съжаление, и фактът, че няма нов бюджет също не допринася за това социалната политика по доходите да бъде адекватно покрита. Досега се радвахме на относително топло време, но ето, първият сняг вече заваля и въпросът за възможността на хората да заплащат своето отопление е особено сериозен.

Слава богу, че по отношение на цената на тока поне беше взето решение да се отложи излизането на битовите потребители на свободния пазар. Защото свободният пазар означава да следиш начина, по който варира цената на тока, и да търсиш най-изгодния вариант. Съмнявам се, че хората, особено в малките населени места, имат способността да са нещо като борсови посредници и да търсят възможност да реагират. Това са сериозните проблеми, опасявам се обаче, че не те са в дневния ред на политиците", сподели Диана Ковачева пред "24 часа".

"От поне 3 г. говоря за нуждата от нов закон за ВиК и с голямо съжаление мога да кажа, че този, който е публикуван за обществено обсъждане, не е в интерес на гражданите. Изпратих отрицателно становище до МРРБ и се надявам да бъде коригиран.

Друг законопроект, който искрено се надявам, че ще бъде приет, е този за “вечния длъжник”. Той мина на първо четене в правната комисия и се взе решение за работна група, която да изчисти преди второто четене спорните моменти. Ето, това вече много ме притесни, защото, за съжаление, у нас традиционно се правят работни групи, за да потъне един проблем, а не да се реши.

Точно така стана и в миналия парламент с друг важен законопроект - за ограничаване действията на колекторските фирми, който беше пренасочен към работна група и повече нито се чу, нито се видя. Не казвам, че законопроектът за “личния фалит” или “вечния длъжник”, както е добил популярност, е идеален. Но е факт, че министърът на правосъдието Крум Зарков положи усилия да го има и това трябва да му бъде отчетено. В същото време имам своите забележки, защото този закон трябва да даде глътка въздух на хората, които наистина не могат да си върнат дълговете и ножът за тях е опрял до кокал. Но както е предложен законът, поставя на преден план удовлетворяването на кредиторите, вместо да даде втори шанс на хората, изпаднали в абсолютна невъзможност да обслужват дълговете си. В този проект не попадат и хората със задължение под 7 100 лв., при положение че най-често това са най-уязвимите граждани - пенсионери с по 5-6 хил. лв. задължения към топлофикация.

България е единствената в ЕС, която все още няма такъв закон, и наистина се надявам работната група да свърши работа по същество, а не да убие законопроекта", обясни обмудсманът.