Омбудсманът сезира КЗК за картел при твърдото гориво

Актуални новини
19:55 - 26 Септември 2022
1616
Омбудсманът сезира КЗК за картел при твърдото гориво

Омбудсманът Диана Ковачева сезира Комисията за защита на конкуренцията с въпрос за евентуален картел при цената на твърдото гориво. Около 40% са домакинствата, които се отопляват именно на твърди горива през есенно-зимния сезон.

Сигналите към омбудсмана за високите цени на дърва и пелети са десетки. Така, ако направим сравнение за няколко месеца назад - от юни до септември, кубик дърва е скочил от около 110 лв. до 200 лв. за пространствен кубичен метър.

Хората алармират и за драстично  повишение при цените на пелетите. Ако през лятото на 2021 г. тонът е струвал 350-410 лв., то септември тази година цената достига до 850-1000 лв. за тон.

За да им е топло през зимата, Събка и Асен Иглев от село Копринка ползват дърва. Тази години обаче цените за кубик ги изненадали.

Сигналите за екстремно високи цени и липса на дърва са десетки, казва омбудсманът, а за година скокът при твърдите горива е с близо 70%. Затова Диана Ковачева се обръща и към Комисията за защита на конкуренцията - да провери има ли картел или спекула при продажбата на дърва, пелети и въглища за огрев.

В склад в Казанлък кубикът струва 170 лв. Причината  за това от една страната е инфлацията и скокът на горивата, обяснява собственикът Кирил Кирилов. От друга страна било по-голямото търсене на дърва за огрев и презапасяване за зимата.

От Министерството на земеделието заявиха за NOVA, че подкрепят проверките и уточняват, че цената на дървесината, която се продава от държавните предприятия на физически лица, е скочила средно с 16 на сто спрямо миналата година.