Омбудсманът: Сезирам КС заради бързите кредити

Актуални новини
14:50 - 20 Ноември 2020
2296
Омбудсманът: Сезирам КС заради бързите кредити

Омбудсманът Диана Ковачева ще даде на Конституционния съд текст, който според нея е приет в ущърб на българските граждани и е в интерес на фирмите за бързи кредити.

Това става ясно от позицията на обществения защитник, публикувана във Фейсбук. 

Става въпрос за изменение в Закона за потребителския кредит, направено с предпоследната от преходните и заключителни разпоредби на друг законопроект – този за изменения в Закона за ДДС. Според новия текст разходите, които потребителят вече ще плаща при неизпълнение на задълженията си по договор за потребителски кредит от финансова институция, т.е. от фирма за бързи кредити, може да достигнат до двойния размер на главницата и няма да се считат за прекомерни.

„С други думи, ако гражданинът е взел 2 000 лева кредит от фирма за бързи кредити, неустойката за забавяне, която ще трябва да плати, може да достигне 4 000 лева”, пише омбудсманът.

За класическата неустойка за забава ЗПК – чл. 33, ал. 2, предвижда ограничение: „Когато потребителят забави дължимите от него плащания по кредита, обезщетението за забава не може да надвишава законната лихва“. Тук обаче става дума за т. нар. „разходи, които потребителят заплаща при неизпълнение на задълженията си по договора за потребителски кредит”, посочва Диана Ковачева.

Смятам, че тази промяна е категорично неприемлива и в ущърб на гражданите и ако текстът бъде обнародван, ще сезирам Конституционния съд”, завършва омбудсманът.

Междувременно стана ясно, че

предложението за законовата промяна е на отцепилия се от БСП депутат Спас Панчев и е внесено между първо и второ четене в преходните и заключителните разпоредби на Закона за ДДС,

където са вкарани промени в още дузина други закони.