Омега-3 спират астмата , омега-6 я влошават

Балансиран хранителен режим облекчава симптомите на заболяването

Здраве
07:52 - 22 Април 2019
1980
Омега-3 спират астмата, омега-6 я влошават

Изследователи от Университета Джонс Хопкинс са обработили данни за диетата, симптомите на астмата и употребата на инхалатори и са установили, че хората, чиято диета е по-богата на омега-3 мазнини са с по-нисък риск от тежки симптоми на астма, когато са изложени на мръсен въздух.

Замърсяването на въздух (в помещенията и навън) е свързано с по-висок риск от белодробни нарушения, включително изостряне на симптомите на астмата. Данните сочат, че замърсяването увеличава възпаленията; метаболитни странични продукти на омега-6, познати като левкотриени, също повлияват на възпалението в белите дробове.

Замърсяването на въздуха е свързано и с преждевременна смърт, влошен сън, рак и високо кръвно налягане. 

Изследването е установило, че всеки допълнителен прием на един грам омега-6 е свързан с повишен риск от преминаване в по-тежка категория астма. На практика по-високите нива на омега-6 в диетата са свързани с повишено количество неутрофили, които се генерират в тялото в отговор на замърсяването.

Неутрофилите са вид бели кръвни клетки, свързани с възпалението. Учените посочват, че макар ролята на омега-6 мазнините да е сложна, някои техни метаболитни странични продукти, като левкотриените, са известни като отговорни за възпалението при децата, страдащи от астма. Обратно, децата с по-висок прием на омега-3 се реагирали по-слабо на замърсения въздух в закрити помещения.

Балансирането на приема на омега-3 и омега-6 мазнините може да стане чрез елиминиране на преработените храни, които обикновено се приготвят с растителни мазнини с високо съдържание на омега-6. От друга страна, положително повлиява приемът на мазна риба като дива сьомга от Аляска, херинга или скумрия, които е по-малко вероятно да са замърсени, отколкото отглежданите във ферми техни събратя и големите риби като риба меч и риба тон.

Омега-3 са полиненаситени мазнини, които тялото не е в състояние да произвежда, затова те трябва да се набавят с храната. В организма тези мастни киселини се използват в широк спектър от телесни функции като правилното клетъчно делене, мускулната активност, сърдечното здраве, дейността на клетъчните рецептори и мозъчната функция.

Важно е да се знае, че морските омега-3 мазнини — докозахексаенова киселини (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA) — дълговерижни полиненаситени мастни киселини, налични в мазната риба и маслото от крил, всъщност са клетъчни компоненти, което ги прави и решаващи за оптималното функциониране на клетките и митохондриите. Те не се съдържат в растителната храна.