Омикрон спъна икономическото възстановяване на еврозоната

Миналия месец Европейската централна банка повиши прогнозите си за инфлацията

ЕС
15:34 - 05 Януари 2022
1872
Омикрон спъна икономическото възстановяване на еврозоната

Икономическото възстановяване в еврозоната се е забавило през декември, тъй като новата вълна на коронавируса е ограничила растежа в доминиращата в блока индустрия на услугите. Това съобщи Ройтерс.

Заради бързото разпространение на варианта Омикрон в края на миналата година, правителствата отново наложиха ограничителни мерки. Поради тази причина съставният индекс PMI на IHS Markit, който е добър показател за общото икономическо състояние на еврозоната, се понижи до 53,3 през декември от 55,4 през ноември. Това е най-ниското му ниво от март насам.

Все пак показателят се задържа над границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването.

"Окончателните съставни PMI индекси за декември потвърждават, че икономиката на еврозоната приключи 2021 г. на по-слабо ниво. Макар да загуби инерция в края на миналата година, все още изглеждаше, че тя се разширява", коментира Джак Алън-Рейнолдс от Капитал икономикс.

Мерките за овладяване на коронавируса потиснаха активността в сектора на услугите в Германия, а опасенията около варианта Омикрон помрачиха прогнозата за януари, докато във Франция растежът се оказа малко под първоначалната оценка.

Миналия месец Европейската централна банка повиши прогнозите си за инфлацията и сега смята, че тя ще достигне 3,2% през тази година, което е доста над целта от 2 на сто.