Омръзна ли ви? "Сам вкъщи" празнува 30 години

Култура
19:25 - 16 Ноември 2020
3022
Омръзна ли ви? "Сам вкъщи" празнува 30 години

На 16 ноември се навършват точно 30 години от официалната премиера на филма „Сам вкъщи“, който спечели близо половин милиард долара и е задължителен по Коледа за всеки дом в Източна Европа и на много места по света.

В края на 80-те години американският продуцент, режисьор и сценарист Джон Хюз тръгва на екскурзия и за да е подготвен, си прави списък на нещата, които не трябва да забравя. Тогава на шега си казва, че най-важното е да не забравя децата си и осъзнава, че това ще е много забавен сюжет за филм, припомня Би Ти Ви.

Така продуцентът, който почина през 2009 г., започва да преговаря със студиата, за да намери финансиране. Той е убеден, че може да направи филма за по-малко от 10 милиона, но дори тази малка (по стандартите на Холивуд) сума се оказва твърде трудна за намиране, защото никой не прогнозира голям успех на филма.

В крайна сметка филмът получава зелена светлина и бюджет от 18 милиона долара. И изведнъж той се превръща в най-успешния филм на 1990 г. и един от най-обичаните за всички времена.

"Сам вкъщи" и неговото продължение "Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк" са двата коледни филма, които са донесли най-много приходи. Общо печалбата им е 835 милиона долара. 

На мнозина филмовата поредица с Маколи Кълкин вече е втръснала, но въпреки това телевизиите по света продължават да излъчват "Сам вкъщи" всяка Коледа. Очаква се това да се случи и в тази юбилейна за филма година. Сам вкъщи (1990 г.) е донесъл печалба от 476 милиона долара, а "Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк" (1992 г.) - 359 милиона долара.

Най-голямата звезда на филма е Маколи Кълкин, който при излизането на филма е едва на 10 години. Той вече е имал известен опит в киното и е работил с режисьора Крис Кълъмбъс, който се спира на него, след като преди това прослушва 200 други деца.

За броени дни след премиерата на „Сам вкъщи“ Маколи Кълкин се превръща в най-търсения млад актьор в Холивуд и в най-популярното дете звезда на 90-те.

В ролята на родителите на Кевин са актьорите Катрин О‘Хара и Джон Хърд, който почина през 2017 г. Преди време в интервю Катрин О‘Хара сподели, че продължава да поддържа връзка с порасналия вече Маколи Кълкин, а той пък винаги я нарича „мамо“.

В ролята на престъпника Хари, който опитва да обере дома на семейство Макалистър заедно с глупавия си приятел Марв, създателите на филма са искали да включат някоя по-голяма звезда. Първоначално са водили преговори с Робърт де Ниро, но те са неуспешни. В крайна сметка успяват да се доберат до големия актьор Джо Пеши, звезда от филма „Разяреният бик“, който същата година участва във филма „Добри момчета“ и получава „Оскар“.

Забавен факт е, че във филма участва и по-малкият брат на Маколи - Кийрън. Младежът, който днес е телевизионна звезда с номинация за наградата „Еми“, по онова време е бил едва на 7 години и не е бил съвсем наясно какво се случва. Той присъствал само на един снимачен ден и дори не е разбрал, че брат му изпълнява главната роля, докато не са отишли на кино.