ОМВ предупреди Австрия: "Газпром" може спре доставките на газ

Новини
15:58 - 22 Май 2024
5766
ОМВ предупреди Австрия: "Газпром" може спре доставките на газ

Зависимостта на Австрия от руски природен газ е подложена на тест, след като OMV предупреди търговците, че европейските съдилища може да прекъснат плащанията ѝ към „Газпром“, съобщава Bloomberg.

Ако контролираният от Кремъл газов гигант не получи плащанията си, той вероятно ще прекъсне доставките, заяви OMV късно във вторник в т.нар. спешно пазарно съобщение. „Газпром“ покрива над 80% от австрийския внос през последните седем месеца по дългосрочен договор, който е валиден до 2040 г.

Предупреждението е вследствие на „решение на чуждестранен съд, получено от голяма европейска енергийна компания“, пише OMV в изявление. Ако се наложи австрийските съдилища да изпълнят решението, потенциално прекъсвайки плащанията на OMV, „вероятно Gazprom Export ще спре доставките на газ“, се казва в съобщението.

OMV добавя, че не знае дали и кога може да се случи такова принудително изпълнение.

Прекъсването на доставките от Русия може да доведе до „краткосрочно“ увеличение на цените,

каза австрийският регулатор E-Control в сряда в изявление. Адекватните алтернативи и високите нива на съхранение обаче означават, че страната трябва да има достатъчно доставки дори през 2026 г.

E-Control и говорител на OMV са отказали да идентифицират компанията или съдебното дело, което е предизвикало предупреждението. Министерството на енергетиката не е отговорило на искания за коментар.

Бивши клиенти на „Газпром“ заведоха искове срещу руската компания, включително във Финландия, Германия, Италия и Чехия. България обяви, че ще търси компенсация в размер на 400 млн. евро.

Новото предупреждение от OMV беше отправено, докато Австрия преразглежда договора си с „Газпром“. Енергийният министър Леонор Гевеслер се опитва да ускори отдалечаването на страната от руските доставки преди националните избори по-късно тази година.

От над половин век австрийските домакинства и индустрии са обвързани със споразумения,

подписани за първи път със Съветския съюз. Горивото, доставяно по тръбопроводи от Русия, в миналото имаше тенденция да бъде по-евтино от втечнения природен газ и тези дългосрочни договори с „Газпром“ дадоха на бизнеса сигурност относно енергийните им разходи.